Пелоси с обещания в Тайван, а Китай отвръща със санкции и военни учения

Време за прочитане:2 Минути, 14 Секунди

Китай яростно осъди посещението на САЩ на най-високо ниво в Тайван, което се състои за първи път от 25 години, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси приветства самоуправляващия се остров като “едно от най-свободните общества в света” и обеща американска солидарност.

Пелоси пристигна с делегация от Конгреса на необявено посещение късно във вторник, като се противопостави на многократните предупреждения на Китай. Според нея това показва непоколебимия ангажимент на САЩ към демокрацията в Тайван.

“Нашата делегация дойде в Тайван, за да изясни недвусмислено, че няма да изоставим страната”, каза Пелоси на президента Цай Инг-вен. “Сега повече от всякога солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение и това е посланието, което носим тук днес”, добави още тя.

Минути преди пристигането й, китайските държавни медии обявиха, че изтребители Су-35 пресичат Тайванския проток. Китайската армия обяви съвместни въздушни и морски учения близо до Тайван и тестови изстрелвания на конвенционални ракети в морето на изток от острова, като китайската държавна информационна агенция “Синхуа” описва тренировки с бойни стрелби и други учения около Тайван.

Пекин демонстрира гнева си от присъствието на Пелоси на острова, който почти всички държави в света признават като част Китай, но пътят на обединението трябва да бъде мирен и очертан от властите от двете страни на Тайванския проток. Мерките са санкции срещу земеделския внос от тайвански компании и забрана за износ към Тайван на пясък, както и изблик на военна дейност в 6 зони в околните води, а посланикът на САЩ в Пекин бе извикан във външното министерство.

Някои от планираните военни учения на Китай ще се проведат много близо до Тайван по море и въздух, според министерството на отбраната в Тайпе – безпрецедентен ход, който високопоставен служител на отбраната описа пред репортери като “равняващ се на морска и въздушна блокада”.

Китай смята Тайван за част от своята територия и никога не се е отказал да използва сила, за да го постави под свой контрол. Съединените щати предупредиха Китай да не използва посещението като претекст за военни действия срещу Тайван.

Министерството на външните работи на Китай заяви, че посещението на Пелоси сериозно накърнява мира и стабилността в Тайванския пролив, “оказва сериозно въздействие върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай”.

Русия разглежда посещението на Пелоси в Тайван като явна провокация, предаде агенция ТАСС, като се позова на изявление на руското външно министерство. “Принципната позиция на Русия е непроменена: изхождаме от предпоставката, че има само един Китай, китайското правителство е единственото легитимно правителство, което представлява цял Китай, а Тайван е неразделна част от Китай”, заявяват още от министерството.,

Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа също осъдиха посещението в Тайван на Нанси Пелоси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели