Партньор по тенис на Борисов взимал неправомерно наеми от спортна база “Септември” в продължение на години?

Време за прочитане:3 Минути, 39 Секунди

Тенис партньор на Бойко Борисов е прибрал може би повече от стотици хиляди левове от наеми, които неправомерно е събирал от държавен имот. Сумата де факто е присвоена от републиканската хазна само за около 3 години, а реално може да е по-голяма, защото липсва всякаква отчетност и вероятно отдавна е разпределена в правилните чекмеджета.

Схемата лъсна, след като от министерството на спорта разкриха чудовищна безстопанственост в спортната база на „Септември“ в София по времето на Красен Кралев.

Става дума за лицето Динко Дуков, който е дългогодишен управител на „Спортна София 2000“, а също така и стара дружка на Борисов покрай общата им страст – тениса. Общинската фирма, която Дуков ръководи, стопанисва публични спортни имоти в столицата.
Дуков коли и беси там от далечната 2008 г. още когато Борисов беше кмет на Столична община. След избухването на скандала с ОСК „Септември“ спортни клубове. Наематели в спортната база публично признаха, че си плащат именно на Динко Дуков. Той обаче не се отчитал на държавата, а прибирал парите незнайно къде.

В спортен комплекс „Септември“ има поне 7-8 автосервиза, 9-10 тенис корта, няколко заведения, паркинги, баскетболна зала, боксова зала, луксозна картинг писта. Според работници в автосервизите, наемът им е около 1500 лева на месец.

Ако един наем на обект е средно 1500-2000 лева, то на месец само от наемателите може да се прибират 25 000 – 30 000 лева, или около 300 хиляди лева на годишна база.
Всичко това говори за „3 години престъпна безстопанственост“, което означава, че около 1 милиона лева са отишли в нечии чекмеджета, вместо в държавната хазна. Защото от три години спортната база на „Септември“ е собственост на Министерството на младежта и спорта, което обаче не е получило нито стотинка от наемите.

Кой всъщност е Динко Дуков?

Бивш състезател по бадминтон и спортен деятел, който не крие близките си отношения с експремиера Бойко Борисов. Двамата дори са се прегърнали приятелски на тенис корта на една от профилните снимки на Дуков във фейсбук.

Лидерът на ГЕРБ и Динко се знаят поне от 2004 г. покрай тенис турнира за баровци „Лидерите“. Дуков е участник в надпреварата в компанията на политици и спортни звезди, а първото издание на турнира през въпросната 2004 г. се печели именно от Борисов, който тогава е главен секретар на МВР.

Двамата се срещат на тузарската тенис надпревара много пъти през годините и според запознати именно любовта им към ракетата и зеленото топче ги сближава.

Междувременно Борисов става кмет на София през 2005 г., а три години по-късно, през 2008 г., Динко Дуков влиза в борда на директорите на „Спортна София 2000“. Само година по-късно лидерът на ГЕРБ вече е министър-председател, но старото тенис приятелство не е забравено.

Нещо повече – Дуков демонстрира близки отношения с някои от знаковите лица на ГЕРБ. През 2015 г. тогавашният премиер Борисов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, спортният министър Красен Кралев и Динко Дуков откриват с медиен апломб модерна спортна база за 3 млн. лева в столичния квартал „Зона Б-5“.
Апетитната придобивка се стопанисва от „Спортна София“ и именно като нейн шеф Дуков присъства на събитието. Пак през 2015 година същото каре – Борисов, Фандъкова, Кралев и Дуков цъфна на партито за 50-годишния юбилей на Любо Ганев в луксозен столичен хотел.

Тогава Дуков се превърнал в шоумена на вечерта, защото подарил на юбиляра огромна тенис ракета от елитната американска марка „Уилсън“. С такива ракети играят звезди като Федерер, сестрите Уилямс, Виктория Азаренка и много други топ играчи.

Как е работила схемата?

На 21 юли 2019 г. целият имот комплекс ,,Септември” е прехвърлен към Министерството на младежта и спорта. Той е завладян от три години, като фактически е безстопанствен, защото Красен Кралев като министър не е направил нищо, за да урегулира отношенията на държавата с ползвателите.

Наемателите признават, че имат договори, и то от години с ОСК „Септември“, което обаче няма никакви договорни отношения с министерството на спорта и отдава напълно незаконно имотите.

Служители в няколко автосервиза пък заявиха, че плащат наем „на Тако и Нико“. Вероятно става дума да Христо Димитриу Амбукели – Тако, който е в съвета на директорите на ПФК „Септември“ София, и Николай Николов, който е в управата на „Арена Септември“ – дружество, което стопанисва спортни имоти.

Николов е и съдружник в компанията за залози „Дол бет“ ЕООД, регистрирана на 6 юли 2020 г., зад която се твърди, че стои самият Бойко. Другият съдружник там е Румен Чандъров, който също има 40% участие в „Арена Септември“.

/ПАВЕТО.БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели