Партии ще обжалват пред ВАС решението на ЦИК

Време за прочитане:2 Минути, 30 Секунди

Решението от вчера на ЦИК, което предвижда за предсрочните избори на 2 април в протоколите на секционните комисии да не се записват в отделни графи резултатите от машинното и от хартиеното гласуване, предизвика редица негативни реакции. За него всъщност се разбра от оставката на Цветозар Томов като говорител на ЦИК, който предупреди, че се създава опасност за честността на вота. Решението бе гласувано от представителите на ГЕРБ, ДПС и БСП и двамата представители на “Има такъв народ”.

Приетите от ЦИК правила не позволяват да се прави контролно засичане между обобщените данни от устройствата и вписаното в протокола, което оставя вратичка за незасичане на грешки и дори манипулации.

Междувременно от “Продължаваме промяната- Демократична България” (ПП-ДБ) вече обявиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд взетото от “квотата на “хартиеното мнозинство” в ЦИК” решение. Лявата платформа “Левицата” също обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд решението на ЦИК за отпадане на отделното записване в протокола на резултатите от машинното и от хартиеното гласуване.

Общественият съвет към ЦИК предлага да има секционен протокол, в който гласовете от хартиеното и машинното гласуване да се вписват на отделни редове и след това да се сумират. Това заяви Цветелина Пенева от обществения съвет към ЦИК.

Представете си една купчинка с големи и малки бюлетини, някоя да се плъзне, да падне, да се смеси с друга и да не бъде отчетена, защото така няма да има възможност за контрол и сверяване. Членовете на СИК ще трябва да броят и преференции на големи и малки купчинки”, предупреди Пенева във връзка с новите правила за броене на бюлетините и ако не се приеме да има секционен протокол, в който да се вписват на отделни редове гласовете.

Коментар по темата направи и Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК пред БНР. Според него последният парламент е “опраскал” тези машини, а сега изведнъж и ЦИК се отказва от всеки възможен контрол.

С общото вписване на гласовете от хартиените и машинните бюлетини няма да се знае откъде идват грешките, смята Цицелков и допълни, че отново се руши доверието към изборите.

Въпреки че машината за гласуване бе принизена “до касов апарат”, тя може да запазва данните и да стане ясно, ако има манипулация, посочва Цицелков. Ние изцяло се отказваме от тази възможност и не виждам здрав разум зад подобно решение, възмутен е той.

По негови думи решението на ЦИК е “брутално погазване, за пореден път, на наши граждански права” и отваря вратата да се поиска изцяло премахване на тези машини преди местния вот, който вероятно ще е 2 в 1.

Днес обаче, президентът Румен Радев не видя проблем в решението и отказа да коментира темата с аргумента, че ЦИК е независим орган не трябва да има вмешателство в работата ѝ. 

“Не трябва да насаждаме недоверие в избирателния процес, и без това избирателната активност не е на нивото, на което трябва”, добави той и обяви, че очаква “от всички институции, ангажирани в организацията на изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие”. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели