Партии връщат пари на спонсори за кампании на партиите им

Време за прочитане:3 Минути, 30 Секунди

Сметната палата установи, че 11 от общо 20 участници в изборите през юли миналата година са нарушили различни текстове от Изборния кодекс при финансирането на предизборната си кампания.

Не е подадена на Сметната палата информация в хода на предизборната кампания за публикуването й в Единния регистър по Изборния кодекс – ЕРИК, с което да се осигури публичност и прозрачност на финансирането:

– не е предоставена информация за 23 дарения, за които е трябвало да бъдат посочени имена на дарителите, вид, цел и размер на средствата от една партия (“Гражданска платформа българското лято”) и две коалиции от партии (“Демократична България – обединение” и “Изправи се! Мутри вън!”); със закъснение е изпратена информацията за 59 дарения от една партия (“Възраждане”) и две коалиции (“Демократична България – обединение” и “Изправи се! Мутри вън!”);

– не са подадени общо 8 декларации на дарители за произход на дарените средства на стойност над една минимална работна заплата от една партия (“Гражданска платформа българското лято”) и три коалиции от партии (“Демократична България – обединение”, “Изправи се! Мутри вън!” и “Ляв съюз за чиста и свята република”); със закъснение са представени общо 22 декларации от две коалиции от партии (“Демократична България – обединение” и “Изправи се! Мутри вън!”);

– не е предоставена информация за общо 27 финансирания със средства на кандидати и на член на инициативен комитет от три партии (“Възраждане”, “Гражданска платформа българското лято” и “Подем”), три коалиции от партии (“БСП за България”, “Демократична България – обединение” и “Изправи се! Мутри вън!”) и един инициативен комитет (“Давид Леон Леви”); със закъснение е представена информацията за общо 89 финансирания от три партии (“Възраждане”, “Глас народен” и “Гражданска платформа българското лято”) и три коалиции от партии (“БСП за България”, “Демократична България – обединение” и “Изправи се! Мутри вън!”);

– не са изпратени общо 21 декларации на кандидати за произход на предоставените от тях средства на стойност над една минимална работна заплата от две партии (“Възраждане” и “Гражданска платформа българското лято”) и четири коалиции от партии (“БСП за България”, “Демократична България – обединение”, “Изправи се! Мутри вън!” и “Ляв съюз за чиста и свята република”); със закъснение са подадени общо 36 декларации от една партия (“Гражданска платформа българското лято”) и три коалиции от партии (“БСП за България”, “Демократична България – обединение” и “Изправи се! Мутри вън!”);

– не е предоставена изискуемата информация за две рекламни агенции от една партия (“Републиканци за България”); със закъснение е изпратена информацията за една рекламна агенция от една коалиция от партии (“Демократична България – обединение”).

Сметната палата не е установила нарушения на Изборния кодекс при пет партии (“Атака”, ДПС, МИР, “Пряка демокрация” и “Свобода”) и при четири коалиции от партии (“Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ”, ГЕРБ – СДС, “Движение заедно за промяна” и “Национално обединение на десницата”).

Одитът на ведомството показва, че 142 физически лица са предоставили или дарили средства над 1000 лв. за финансиране на предизборната кампания на участниците в изборите. При проверка дали даренията съответстват на доходите им палатата е установила, че това не е така при 39 души. Несъответствието обаче е констатирано само въз основа на информация от Националния осигурителен институт, която не покрива всички възможни източници на доходи.

Установеният общ размер на финансиране на предизборната кампания на одитираните участници в изборите на 11 юли 2021 г. е близо 9.2 млн. лв. На предходната дата – 4 април, сумата е била 11.9 млн. лв.

От общия размер на финансиране на кампанията за юлските избори паричните дарения от физически лица са над 470 хил. лв., тези от издигнатите кандидати или членове на инициативни комитети са над 550 хил. лв., непаричните дарения от физически лица, от кандидати и от партии в коалиции са близо 3 млн. лв.

Спазени са законовите изисквания за набиране на приходи за предизборната кампания от всички одитирани участници в изборите с изключение на една партия (“Има такъв народ”), която е получила дарение от физическо лице – чуждестранен гражданин на държава извън ЕС, което е забранено от Изборния кодекс, и парите са върнати по сметката му по време на одита.

От партията, основана от укриващия се в Дубай Васил Божков (“Гражданска платформа българското лято”), са набирани средства за финансиране на предизборната кампания и след приключването й.

Част от одитния доклад е изпратен на прокуратурата за наличие на данни за престъпление. Законът за Сметната палата й забранява да оповестява тези данни до приключване на наказателното производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели