Още секретни материали са открити в семейната къща на Джо Байдън

Време за прочитане:1 Минути, 44 Секунди


Пет допълнителни страници поверителни документи бяха открити в семейната къща на Джо Байдън, в североизточния щат Делауеър и незабавно са били предадени на Министерството на правосъдието, обяви Белият дом. Това е пореден обрат в една деликатна за американския президент история, отбелязва Франс прес.

От началото на седмицата администрацията на Байдън съобщава за откриване на поверителни документи, датиращи от времето, когато Байдън е бил вицепрезидент на Барак Обама. Първо документи бяха открити в бюро в мозъчен тръст във Вашингтон, после в резиденцията на Байдън в Уилмингтън, в щата Делауер. Вчера адвокатът на президента  – Ричард Саубър, заяви, че още документи са били намерени в семейната къща на президента. Така общо откритите поверителни документи там са шест страници.

Въпреки че тези информации се появиха тази седмица, всъщност първите документи са били открити още на 2 ноември миналата година в мозъчния тръст “Център Пен Байдън”, в който едно време Байдън е имал кабинет. Тогава е бил подаден сигнал на службата за държавни архиви.

На 20 декември адвокатите на президента са намерили в гараж в къщата му в Уилмингтън малък брой документи, които са били частично поверителни. На 11 януари е открит един поверителен документ в съседна на гаража стая. Последвало намирането на пет допълнителни страници поверителни документи.

В четвъртък министърът на правосъдието Мерик Гарланд назначи независим прокурор – Робърт Хур, който да разследва този въпрос.

Белият дом пледира, че става дума за грешка и за отнесени по невнимание документи. Но съобщаването на фактите едни по един и късното признаване за намерените през ноември документи, след като в медиите се появиха информации по темата, правят нещата деликатни за Байдън, който обмисля да се кандидатира за втори президентски мандат.

Обикновено президентите и вицепрезидентите трябва да предават в края на мандата си всичките си имейли, писма и други документи на архивите.

Бившият президент Доналд Тръмп също бе взет под прицел от правосъдието, защото отнесъл официални документи от Белия дом в резиденцията си във Флорида. Адвокатите на Байдън акцентираха, че при Тръмп става дума за укриване на голям брой документи, а Белият дом поясни, че не може да се прави паралел между милиардера и Байдън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели