Лена Бориславова: Очаквам предсрочни избори, събирането на ново мнозинство ще е ужасно трудно

Време за прочитане:2 Минути, 9 Секунди

От “Продължаваме Промяната” са готови да помогнат в съставянето на кабинет, ако третият мандат бъде връчен на някой от досегашните им партньори. Това заяви в студиото на “събуди се” говорителят на кабинета “Петков” Лена Бориславова.

Въпреки че в лично качество, както тя самата подчерта, очаква по-скоро предсрочни избори, ПП ще положат всички усилия за съставяне на кабинет.

Ако партията, която получи манадта е някоя от досегашните ни партньори, те ще направят всичко възможно да им помогнем, ако не се пристъпват някои политики и принципи”, каза Бориславова, без да посочва конкретни партии.

Тя няколко пъти изтъкна, че на преден план са политиките и принципите, като червени линии, а не конкретните имена. Такива разговори за постове и позиции не са водени и ще се водят едва след програмата и политиките.

“Можем да правим крачки назад, вече сме дали отговор на този въпрос.”

Бориславова заяви, че ПП са доказали това с преотстъпването на мястото от страна на Кирил Петков на Асен Василев, когато “общественото мнение беше, че това е по-добрият вариант за съставяне на правителство”. Опитваме се да сме диалогични, увери Лена Бориславова.

В този смисъл не е говорено Никола Минчев да бъде премиер. “Минчев има много качества и го доказа за отрицателно кратко време на поста председател на НС, но ако бъде подкрепен от едно стабилно мнозинство – това би било една добра рецепта за успех”, заяви Бориславова.

Според Бориславова обаче ще е “ужасно трудно да се сформира една работеща коалиция и мнозинство в парламента”. Затова и “Продължаваме промяната” “трябва да сме сигурни, че когато влизаме в ново мнозинство”, депутатите от това мнозинство трябва да гласуват според съвест и принципи, а не по заповед дадена от другаде. Като възможен тест за такова ново мнозинство Бориславова даде закона за КПКОНПИ и разкритикува заявката на ИТН, че ще го подкрепят, но ще го преработят цялоство. “Това ще е тестът кой наистина иска да води борба с корупцията”, отсече Лена Бориславова.

Според нея единственото системно нещо, което ИТН са показали, че партията е един икономически проект, който цели да даде работа на определени сценаристи и да обслужи други интереси.”

На въпрос за последния сюжет със закуската в американското посолство, Лена Бориславова отговори с контрановина – “вечерта имаше прием във френското посолство” и “така както имаше закуска в американското, така имаше прием във френското посолство”.

Лично Лена Бориславова не е получавала предложения и не е присъствала, както и не знае за водени разговори за съставяне на евроатлантическа коалиция с ГЕРБ. Според нея колегите от ГЕРБ много искат това да стане, като част от сценария за изпирането на партията, за да може тя отново да управлява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели