Официално: Чарлз III е новият крал на Великобритания

Време за прочитане:1 Минути, 22 Секунди


Крал Чарлз III беше провъзгласен публично като новия британски монарх от кралски служител в двореца “Сейнт Джеймс”. Церемонията бе излъчвана на живо по телевизия Би Би Си.

Служителят прочете прокламацията от балкона на лондонската кралска резиденция, заобиколен от тръбачи в златни одежди. По време на обявяването на прокламацията в Хайд Парк, в Лондонската кула и във военни обекти в Обединеното кралство прозвучаха оръдейни салюти. Облечените в червени униформи войници в двора на двореца отдадоха чест и свалиха шапките си от меча кожа, за да поздравят новия крал.

Преди това кралят произнесе реч във връзка с обявяването си за новия монарх на Обединеното кралство, в рамките на която заяви, че смъртта на майка му, кралица Елизабет Втора, е “непоправима загуба”.

“Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно задължение е да обявя пред вас смъртта на моята обична майка, кралицата. Знам колко дълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целия свят, тъгувате заедно с мен заради непоправимата загуба, която преживяхме”, заяви крал Чарлз.

“За мен най-голямата утеха е да знам за съболезнованията, които толкова много хора изразиха на сестра ми и братята ми. И да знам, че цялото ни семейство може да разчита на тази тъй силна привързаност и подкрепа”, изтъкна монархът.

“Дълбоко съм наясно със задълженията и тежките отговорности на суверенитета”, посочи още той и допълни, че ще се стреми да следва “вдъхновяващия пример” на майка си.

Чарлз III положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британският закон. Той подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата, като копията бяха подписани и от свидетели, сред които принц Уилям и кралицата консорт Камила. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели