На Капитан Андреево – отхвърлят 246% повече храни заради пестициди

Време за прочитане:2 Минути, 3 Секунди

Продължават заплахите, свързани с фитосанитарния контрол на граничния пункт “Капитан Андреево”. “Трима инспектори от БАБХ не дойдоха на работа в 4-те дни на одита, като си пуснаха отпуск, имаме сигнали, че те са били заплашвани, както и семействата им”, това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов на пресконференция в БТА. От 7 юли европейски одитори проверяват как българската държава се справя с фитосанитарния контрол на границата. Данните от одита са предоставени на ГДБОП, сигналът ще бъде изпратен и на прокуратурата.  

По думите на изпълнителнителния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов сградният фонд на граничния пункт за фитосанитарния контрол е занемарен от фирмите, които в последните 10 години са били под наем.

Има и промяна на предназначението на сгради, които може да доведе до спиране на контрола по отношение на вноса на фуражите. Предназначението на сградата било сменено през 2012 г. и там се помещавали офисите и касата на фирмата наемател “Евролаб 2011”, с представител Васил Димитров, който по думите на зам.-земеделския министър сега е в болничен.

По 6 тона храни са отхвърляни средно на ден през миналата година, заради завишено съдържание на пестициди, а в момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърля 22 тона. Това е с 246% повече, съобщи Христанов. 

Той предостави информация за фитосанитарния контрол в периода 13 април – 19 май 2022 г. – 35 дни преди БАБХ да започне лабораторна дейност и за периода 20 май – 25 юни – 35 дни, след като започва дейност.

Партидите със завишено съдържание на пестициди, преди БАБХ да започне лабораторна дейност, са 0,36 на сто, а след това са 0,63%. Общият обем, който минава контрол за предходния период е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов. Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година, каза зам.-министърът. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е увеличение със 727% на количеството отхвърлена заради пестициди храна. 

От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши, съобщи още Христанов.

По думите му през юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока не е върната от границата и не е предложена за унищожаване. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели