Отнеха правото на аборт в още три американски щата

Време за прочитане:1 Минути, 2 Секунди

Oще три американски щата, управлявани от републиканците, забраниха почти всички аборти.

До момента в 13 щата са влезли в сила т.нар. задействащи се закони, които бяха предназначени да забранят повечето аборти, в случай че Върховният съд отхвърли конституционното право за прекъсване на бременността.

По-голямата част от тези щати започнаха да прилагат забраните си скоро след решението от 24 юни, но Айдахо, Тенеси и Тексас трябваше да изчакат 30 дни след официалното влизане в сила на решението на съдиите, което се случи няколко седмици след обявяването му. Този срок изтече в четвъртък.

В Северна Дакота задействането на забраната вчера беше блокирано от съдия, който разглежда жалба на клиника за аборти, подадена на основание, че забраната нарушава конституцията на щата.
Промяната няма да бъде драматична. Всички тези щати, с изключение на Северна Дакота, вече имаха закони, които до голяма степен блокираха достъпа на пациентите до процедурата. А повечето от клиниките, които са извършвали аборти в тези райони, или са спрели да предлагат тези услуги, или са се преместили в други щати, където абортите остават законни.

Според проучвания на общественото мнение обаче, мнозинството подкрепя абортите да бъдат законни при всички или повечето обстоятелства, като много хора са съгласни да има ограничения, най-вече в по-късна бременност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
24
Сподели