Откриха едно от липсващите седем яйца на Фаберже на руска яхта, конфискувана от олигарх

Време за прочитане:1 Минути, 54 Секунди

Американски служители разкриха, че предполагаемо яйце на Фаберже – което може да е едно от малкото останали в света – е било открито от луксозна яхта на руски олигарх, конфискувана във Фиджи миналия месец.

За това говори адвокат Лиза Монако на форума Aspen Securities, където обсъди санкциите срещу Русия заради войната, която води в Украйна.

Конфискуването на яхтата е част от тези санкции, но намирането на яйцето е напълно неочаквано. Това е предмет на изкуството, принадлежащ към серия украсени със скъпоценни камъни великденски яйца, създадени между 1885 и 1917 г.

Експерти смятат, че са направени 69 яйца, от които 55 за руските императори Александър III и Николай II. Днес е известно, че са оцелели 57 произведения, а 44 са част от кралската колекция.

Яхтата, на която е намерено яйцето, е плавала от Фиджи и в момента е разположена в Сан Диего, а името й е “Амадея”.

Отне известно време на Фиджи да предаде яхтата на американците. Делото стигна до съда, тъй като се смята, че Едуард Кудайнатов, руски търговец на петрол, който твърди, че притежава петрола, всъщност работи като пълномощник на Сюлейман Керимов, олигарх, търгуващ със злато, който е в списъка за уличени.

Капитанът на кораба каза пред съд във Фиджи, че корабът трябва да поддържа стриктни нива на температура и влажност, за да запази ценните произведения на изкуството на кораба, както и скъпоценни килими, дървени и кожени изделия, както и мраморни и позлатени метални повърхности.

Що се отнася до яйцето, все още се чака потвърждение дали е оригинално и все още няма публикувани негови снимки. Ако обаче е оригинал, стойността му е десетки милиони щатски долари.

Експертът Тони Фабер каза пред CNN, че не вярва, че яйцето е истинско, добавяйки, че всичко около тези произведения на Фаберже е обвито в мистерия.

„Седем яйца липсват и не са били там от избухването на Октомврийската революция през 1917 г.“, каза той.

Случва се обаче яйцата да се появят изведнъж. Така през 2014 г. едно такова 18-каратово златно яйце трябваше да бъде претопено срещу 14 000 долара, но процедурата беше спряна в последния момент, тъй като се оказа, че е оригинал.

Тогава яйцето беше продадено за 33 милиона долара.

За последен път яйце на Фаберже беше продадено на търг през 2007 г., когато Christie’s продаде предмета за 18,5 милиона долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели