Отвлякоха и заместник-шефа на АЕЦ Запорожие

Време за прочитане:53 Секунди

Заместник-началникът на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е бил отвлечен от руски сили и е задържан на неизвестно място, съобщи украинската държавна компания за ядрена енергия Енергоатом, цитирана от Ройтерс.

В публикация в приложението за съобщения “Telegram” Енергоатом съобщава, че служителят Валерий Мартинюк е бил заловен в понеделник.

Енергоатом призова ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси да предприеме “всички възможни мерки”, за да помогне за освобождаването на Мартинюк. По данни на Кремъл Гроси трябвало да се срещне с руския президент Владимир Путин.

Инцидентът се случва след задържането на тогавашния ръководител на централата Игор Мурашов на 1 октомври. Гроси обяви освобождаването му на 3 октомври, след което МААЕ заяви, че Мурашов няма да се върне към задълженията си като ръководител на централата.

Съоръжението, което е най-голямата ядрена централа в Европа, беше превзето от Русия в първите дни на инвазията в Украйна, но все още се управлява от украински персонал.

След обявеното анексиране на украинските територии Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие най-голямата електроцентрала също беше обявена за руска собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели