Осъдиха американската баскетболистка Бритни Грайнър на 9 години затвор в Русия

Време за прочитане:2 Минути, 0 Секунди

9 години затвор за Бритни Гринър в Русия! Съдът призна американската баскетболистка за виновна за трафик и притежание на наркотици. Тя трябва да плати и глоба в размер на 16 000 долара.

31-годишната Грайнър, която е двукратна олимпийска шампионка с тима на САЩ и една от големите звезди на Женската национална баскетболна асоциация, беше задържана през февруари на московското летище “Шереметиево”, след като в багажа и беше открито шишенце с масло от канабис.

Според съда, Грайнър е внесла забраненото вещество умишлено и с престъпни намерения и не прие оправданието на американката, която призна вината си, че случайно е сложила шишенцето в багажа. Освен това тя изтъкна и лекарско предписание за ползване на канабиса, което също не беше уважено от съда.

Максимално предвиденото наказание от руското законодателство беше 10 години, а прокуратурата поиска присъда от 9,5 години. По-рано тази година друг американски гражданин – Марк Фогел, беше осъден на 14 години затвор, след като също беше задържан с марихуана, която му е била предписана заради болки в гърба.

Преди произнасянето на присъдата спортистката се извини на съда и поиска снизходителност в емоционална реч.

“Никога не съм искал да нараня някого, никога не съм искал да излагам на опасност руското население, никога не съм искал да нарушавам законите тук”, каза Гринър в градския съд в Химки. “Направих грешка и се надявам, че с решението Ви това няма да сложи край на живота ми тук. Знам, че всички продължават да говорят за политическа пешка и политика, но се надявам, че това е далеч от тази съдебна зала.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече „неприемливо” осъждането от на американската баскетболна звезда. „Русия неправомерно задържа Бритни. Това е неприемливо и аз призовавам Русия да я освободи незабавно, за да може тя да бъде със съпруга си, близките си, приятелите и съотборниците си”, заяви Байдън в изявление.

Президентът на САЩ отново заяви, че ще „работи неуморно и ще преследва всички възможни пътища” за репатрирането на Гринър и на друг задържан в Русия американец – Пол Уилън. Съобщава се, че се водят преговори за размяна на двамата с руснаци, лишени от свобода в САЩ, включително с известния контрабандист на оръжие Виктор Бут.

Междувременно защитата на Гринър заяви, че ще обжалва „неразумната” присъда. „Съдът напълно пренебрегна всички доказателства на защитата и най-вече признанието за вина”, се казва в изявлението на екипа на защитата. „Присъдата е абсолютно необоснована. Със сигурност ще подадем жалба”, заявяват от екипа на адвокатите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели