Останаха двама кандидати за премиер на Великобритания

Време за прочитане:1 Минути, 28 Секунди

Един измежду Риши Сунак или Лиз Тръс ще стане новият премиер на Великобритания.

Бившият министър на финансите и досегашната външна министърка стигнаха до финала в избора за наследник на Борис Джонсън на “Даунинг стрийт”, предаде Франс прес.

След поредица от пет гласувания от депутатите от Консервативната партия двамата конкуренти за поста ще се борят за гласовете на 200 000 партийни членове чрез вот по пощата, резултатите от който ще бъдат обявени на 5 септември.

Риши Сунак получи на петото гласуване на депутатите 137 гласа, като по този начин изпревари Лиз Тръс, която събра 113 гласа, и държавния министър на търговията Пени Мордонт, отпаднала от надпреварата, след като за нея гласували само 105 консерватори.

42-годишният Риши Сунак, чиято оставка като министър на финансите от правителството допринесе за падането на Борис Джонсън от власт, беше начело във всички гласувания досега.

Въпреки това обаче надпреварата остава отворена и победата му не е сигурна. Сунак е по-малко познат сред партийните членове, отколкото сред депутатите.

Според проучване на агенция “Ю Гав” от вчера, бившият финансов министър ще бъде победен във финалния вот, независимо от това кой ще бъде противникът му тогава.

На другия полюс 46-годишната Лиз Тръс беше определена като неубедителна през миналата седмица, но все пак успя да намали изоставането си от Сунак.

Тя обаче ще успее да вземе гласовете на отпадналата Кеми Бейдънок, която също представлява дясното крило на торите.

Депутатът Дейвид Дейвис обвини Сунак, че се е опитал да “даде назаем” част от своите гласове именно на Лиз Тръс, за да елиминира Пени Мордонт, в която той е виждал по-труден противник.

“Това е най-мръсната кампания, която някога съм виждал”, заявил Дейвис по радио Би Би Си.

На 25 юли предстои телевизионен дебат между двамата кандидати по Би Би Си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели