Оставка на правителството или предвидими цени – Бизнесът

Време за прочитане:3 Минути, 46 Секунди

Заради високите цени на горивата и на тока за бизнеса националнопредставените работодателски организации планират за 18 май протест пред Министерския съвет. Браншовите организации на собствениците на ресторанти и заведения също ще се включат в националните протестни действия, подкрепени и от синдикатите. 

Преговорите с правителството текат от месеци, но до споразумение така и не се стигна.

“Ние сме готови вече на абсолютно всякакви крайни действия, за да може все пак да постигнем някакви цели, защото в цяла Европа виждаме, че правителствата се опитват да подкрепят бизнеса. Ние трябва да се молим, все едно някакви подаяния да ни дават” – заяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

Собствениците от бранша писаха до ЕК с искане да бъде удължена мярката 60/40 , чийто срок на действие изтича в края на юни, а правителството няма намерение да я удължава, въпреки че се финансира с европейски средства.

Бизнесът настоява за сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и предлага механизъм за финансова подкрепа, който няма да ощети бюджета. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

“Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че само част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар. Говорим за компенсации, които да започват от база 150-160 лева за мегаватчас. Това е цената на микса и разликата над тази цена да бъде компенсирана на три четвърти, т.е. 25% остават като свръхпечалби в енергетиката, а 75% да отиват за компенсиране. Това е самофинансираща се схема. Няма нужда от пари от бюджета”.

Въпреки ангажимента на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова преговорите забуксуваха миналата седмица на срещата при министър-председателя Кирил Петков. Тогава след скандал превозвачите напуснаха, след като не успяха да се разберат за мерките срещу поскъпването на горивата.

Скокът в цената на енергоносителите води до лавинообразна инфлация, която всеки ден изяжда доходите на гражданите, се казва в позицията на бизнеса. Работодателите настояват за сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините. 

В съобщение до медиите, подписано от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара ( БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите в България (КРИБ) и Съюз за стопанска инициатива (ССИ), се казва:

„Цените на горивата и електроенергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива. По ценовата верига се стигна до лавинно растяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин.

Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Не държавните чиновници, а ние сме държавата! Защото държава без платежоспособен и развиващ се бизнес, без работни места и без данъци не може да съществува – крайно време е това да бъде осъзнато!

Широко прокламираните „мерки“ в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни.Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника – предприятията и хората”.

Работодателите припомнят, че в продължение на почти една година нито едно правителство не е чуло ясните прогнози, аргументи и предложения на бизнеса. „Тази управленска глухота доведе икономиката ни до настоящото безизходно състояние. Тази управленска глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето трудно ще можем да се оттласнем, ако продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове”, казват още работодателите.

Те настояват за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от СВРЪХпечалбите на производителите на енергия.

Друго настояване е разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.

Работодателските организации искат разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.

И последно, но не на последно място, те настояват за програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

В случай на неизпълнение на горните искания, работодателските организации ще поискат оставката на правителството. Те казват, че протестът им не е политически, а за спасяване на българската икономика, за прогнозируемост и конкурентоспособност, за спасяване на работните места и доходите, за намаляване на темповете на инфлацията и за спиране на обедняването на нацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели