Осман Октай: ГЕРБ няма да са първа политическа сила на изборите

Време за прочитане:2 Минути, 58 Секунди

“Така нареченият “плавен безкръвен преход” създаде много проблеми през последните 32 години.
Ние сме може би една от малкото държави, които не можаха да създадат национален народностен характер и държавническа позиция.
Винаги сме разделени. Това е големият проблем. Колкото повече противопоставяне има, толкова по-слаба държава ще бъдем – лесна за манипулиране и за употреба от външните сили”.

Това коментира пред БНР Осман Октай, политически анализатор, бивш заместник-председател на ДПС.
На президентските избори беше в инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Румен Радев за втори мандат.

Според него няма как да се състави правителство с тези разногласия между политическите сили:

“Формациите, които осъществиха коалицията през декември, не искат да плащат високата цена, че са виновни за разпада на коалицията.
Още от тогава само ръководството на ПП проявяваше наивност, че всичко е наред.
Затова прогнозирах, че по време на дебатите за бюджета разногласията ще изпъкнат, всеки ще дърпа чергата към себе си и това ще разруши коалицията.
Отиваме на предсрочни избори”.

По думите му идването на Делян Пеевски в парламента за гласуване на вота на недоверие на кабинета “Петков” е било “показно мероприятие”:

“По линия на европейската прокуратура около кметовете на ДПС вървят разследвания за усвояване на европейски средства.
И сега се играе играта – “не пипайте Доган, Пеевски, Карадайъ, нашите обръчи, защото има опасност за етническо напрежение”.
Етническата толерантност не е политическа, тя е историческа, заложена още отпреди Освобождението. Никой не може да злоупотребява с тази тема”.

В предаването “Политически НЕкоректно” анализаторът прогнозира, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП:

“Иначе трудно ще обясни защо прескача БСП. Той не иска да обиди комунистите, бесепарите, за да не го освиркат. Всичко пролича на срещата с Корнелия Нинова, независимо че летяха обидни искри между тях”.

Според него ГЕРБ няма да са първа сила при предсрочни избори, а такава ще бъдат ПП, “които не си дадоха сметка, че влизат в леговището на алигатори”:

“С добра усмивка и добри намерения не се постига нищо в политиката… Ако има обединение между ПП и ДБ, ще има поне 200 000 гласа отгоре върху импулса за обединението. Ще има правителство без ГЕРБ, без ДПС, без БСП, без “Възраждане”.
А Стефан Янев ще изиграе важна роля в следващото управление на страната… Много по-лесно в политическата кухня е да се договориш с бизнес проект – хвърляш 2-3 милиона и се разбираш. Имам предвид ИТН.
Много по-трудно е да се разбереш с “Позитано” – и милиардите ще ти вземат, и нож в гърба ще ти забият”.

Осман Октай сподели за разочарованието си от Румен Радев:

“На обща снимка в медиите видях прегръдката му с Николай Вълканов и нещо в мен се преобърна.
Николай Вълканов е наследникът на Илия Павлов в “Мултигруп”, той е гуруто, покрива всички финансови и имотни ресурси около Доган. Какво ще правим – ще отвоюваме държавата от мафията или ще се прегръщаме с мафията. Радев се разграничи от правителството, вместо да го подкрепи в първите му стъпки…
Президентът има личен интерес по време на кампанията да не саботира изборния процес, за да има стабилно правителство в средата на ноември”.

И допълни, че президентът е допуснал емоционално-тактическа грешка, “може би за да натрие носа на Кирил Петков и Асен Василев, че не са били послушните момчета”:

“Много бързо им предостави мандата. Това предполага – че да не би да е имало съглашателство за правителство.
Той се готви за служебно правителство.
Но то достатъчно ще го натовари, ще е различно от предишните и с друга емоция”.

Анализаторът коментира и подписването на двустранен протокол между България и Северна Македония:

“Днес е прекрасен ден за Балканите. Тепърва двете нации ще се успокояват”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели