Османи изнудва България? – Кажете “да” за ЕС и ще променим конситуцията

Време за прочитане:1 Минути, 43 Секунди

Трябва да стане първо това, защото времето до преговорите през юни е малко, мотивира се външният министър Османи

Република Северна Македония няма да започва процедура по промяна на конституцията си, за да впише в нея българско малцинство, ако България не каже “да” за начало на преговорите за членството ѝ в ЕС. Това заяви външният министър на РСМ Буяр Османи пред македонската “Телевизия 21”. Началото на преговорите е насрочено за юни, но България засега е наложила вето върху тях.

Османи заяви, че има воля за промяна на конституцията, но процесът изисквал повече време, за да се обезпечи мнозинство от 2/3 от депутатите, необходими за промяна на конституцията.

„Но времето е малко, а ако скоро няма решение за начало на преговори, ще има и по-малко енергия и политически капитал, за да поемем такава отговорност за отваряне на конституцията. За това времето е сега. Ние сме готови да поемем такава отговорност”, каза Османи.

Той добави, че се надява България да деблокира началото на преговорите на РСМ за приемани в Евросъюза, но “не мога да предвидя, защото сега топката не е в нашето поле, а в това на България. От нея зависи дали вземе стратегическо решение, за да не влезе регионът в една негативно необратима динамика. Ще работим интензивно тези седмици, за да насърчим такава възможност”.

По думите на Османи спорът с България е дълъг, още от първия ден на независимостта на РСМ и продължава под различни форми.

„Това е дълъг, комплексен спор, не е нова ситуация. Това е трупано от поколения между хората и държавите. Може да се очаква, че няма да е лесно и че ще бъде болезнен процес. Този проблем трябва да бъде преодолян, защото той държи европейското бъдеще на целия регион, а не само на нашето бъдеще, каза Османи. 

Според него идването на власт на българския премиер Кирил Петков не е решение на проблемите, но е смяна на фокуса на двете правителства и вместо върху историята целта е фокусът да бъде насочен към бъдещето, за да бъде възстановено доверието, защото само така могат да бъдат разрешени по-чувствителните проблеми.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели