Орбан “клекна”, но пак бе наказан

Време за прочитане:3 Минути, 18 Секунди

Страните от Европейския съюз (ЕС) успяха да постигнат съгласие за помощта за Украйна, след като европейските институции преодоляха ветото на Унгария. 

Постигнат компромис за отпускане на европейски средства за Унгария, което направи възможно премахването на резервите на Будапеща относно отпускането на макрофинансова помощ от 18 млрд. евро за Украйна през 2023 г., съобщи чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз.

“Постоянните представители на страните членки на ЕС гласуваха по принцип помощ от 18 млрд. евро за Украйна, минимален данък от 15 процента за големите компании, одобрението на Плана за възстановяване на Унгария и споразумение за условия”, посочи чешкото председателство в своя акаунт в Туитър.

“Пакетът ще бъде потвърден с писмена процедура”, уточни чешкото председателство. Процедурата ще бъде задействана в сряда, каза дипломатически източник.

Унгарският премиер Виктор Орбан отказа да даде съгласието на Унгария за предоставяне на тази макрофинансова помощ на Украйна, ако унгарският план за възстановяване и кохезионните фондове, предвидени за неговата страна, бъдат блокирани от нейните партньори.

Будапеща отказваше също да даде съгласието си за минимален данък от 15 процента за големите компании.

Постигнатото снощи споразумение е фактическо дезавуиране за Европейската комисия, която препоръча замразяване на 7,5 млрд. евро от еврофондовете, предназначени за Унгария, считайки, че последните реформи, приети от Будапеща за борба с корупцията, все още не са достатъчни.

Изплащането на 5,8 млрд. евро от плана за икономическо възстановяване, представен от Будапеща, също беше спряно до прилагането на реформи в областта на върховенството на закона.

Държавите-членки са взели предвид последните мерки, приети в сряда от унгарския парламент за изпълнение на условията, наложени на Унгария.

Постигнатият снощи компромис намалява замразените европейски средства до 6,3 млрд. евро, за да накара Будапеща да изпълни мерките, изисквани от нейните партньори, посочи дипломатически източник.

Икономиката на Унгария се изправи пред тежки предизвикателства и премиерът е принуден да се откаже от редица популистки мерки, които му спечелиха нов мандат на парламентарните избори през април тази година. Правителството се отказа от тавана върху цената на горивата, сочейки като мотив за това санкциите на ЕС срещу Русия. Но Унгария, също като България, получава дерогация от европейската политика и продължава да получава руски петрол през петролопровода “Дружба”. Орбан договори и увеличени количества природен газ от Русия.

Всъщност правителството на Орбан е изправено пред нарастващ натиск от страна на финансовите пазари, които изискват все по-високи рискови премии за унгарския дълг. Загубата на 4,1 млрд. евро от фондовете за възстановяване, които възлизат приблизително на 2,1% от унгарския БВП и вече са планирани в бюджета, би представлявала дупка във финансите на Унгария.
“Но той няма да получи НИЩО от парите от фонда за възстановяване, докато не извърши ВСИЧКИ реформи в областта на върховенството на закона”, заяви посланичката на Чехия в ЕС Едита Хърда пред “Политико”.

Орбан започна годината, страхувайки се от загуба на 5,8 млрд. евро от фондовете на ЕС, а ще навлезе в следващата, треперейки се за 12,15 млрд. евро. 

Какво следва? Пакетът все още трябва да бъде одобрен от министрите – което те планират да направят в сряда чрез т.нар. писмена процедура.
А през следващата година? Парите на ЕС за Унгария са замразени, но не са загубени. С други думи, предстоящото шведско, а след това и испанско председателство на Съвета на ЕС ще трябва по-добре да се подготви за още унгарски заплахи за вето през следващата година, докато Орбан се опитва да получи пари от ЕС.

ЕС ще предостави 18-те млрд. евро на Украйна на три транша през 2023 година. Средствата са насочени за покриване на бюджетния дефицит на страната, появил се в резултат на войната. Те ще бъдат отпускани в замяна на реформи от страна на Киев и ще покрият около половината от дефицита, който очакват украинските власти. Според анализатори Унгария блокира точно тази политика в опит да извие ръцете на европейските институции и да получи средства от европейските програми.

Орбан коментира преди седмица, че не е против помощ за Украйна, но настоя, че това трябва да става не през европейския бюджет, а чрез двустранни споразумения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели