Орбан изригна: Ако Меркел беше на поста си, нямаше да има война в Украйна, а сега надеждата за мир се нарича Доналд Тръмп

Време за прочитане:1 Минути, 42 Секунди

Според унгарския премиер Виктор Орбан бившият германски канцлер Ангела Меркел е можела да предотврати руската война в Украйна, ако все още е била на поста, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

В реч на събитие в Берлин Орбан заяви, че след руското анексиране на Крим през 2014 г., чрез действията си, Меркел, е предотвратила война. “Това, което Ангела Меркел направи по време на кримската криза, беше шедьовър”, каза той.

Орбан, който има много критици в лявоцентристкото германско правителство – включително заради позицията си към ЕС, се срещна в неделя с Меркел в рамките на посещението си в Берлин. Не бе съобщено какво са обсъждали.

На вчерашното събитие, организирано от списанието за политика и култура “Цицеро” (“Цицерон”), Орбан заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън не е правилният човек, който да сложи край на бойните действия в Украйна. Според него е необходимо да бъде постигнато споразумение между САЩ и Русия. Но Байдън е отишъл твърде далеч в критиките си към президента Владимир Путин, подчерта Орбан. “Може да прозвучи грубо, но надеждата за мир се нарича Доналд Тръмп”, каза той.

Орбан намекна, че САЩ са станали страна във войната, доставяйки пари и оръжия на Киев, и тя ще продължи, докато Украйна продължава да получава американска подкрепа. Поради тази причина тя може да бъде спряна само чрез преки преговори между Русия и САЩ, а не между Русия и Украйна.

“Само американците могат да сложат край на тази война”, допълни премиерът.

Въпреки че министър-председателят последователно гласува с останалата част от ЕС за санкциите срещу Русия, той се въздържа да атакува Москва толкова остро, колкото други западни лидери.

Орбан описа политиката на санкции на Европейската комисия като “катастрофална”, като каза, че те се прилагат по начин, който “уврежда европейските интереси”.

По думите му санкциите срещу руската енергия са повишили цените на петрола и газа, увеличавайки приходите на Кремъл. “Ако ги бяхме приложили правилно, цените нямаше да са толкова високи в момента”, подчерта той. “По въпроса за енергетиката ние сме джуджета, а руснаците са гиганти. Джудже санкционира гигант и всички сме изумени, когато джуджето умре.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели