Орбан заплашва да блокира продължаването на някои от санкциите на ЕС срещу Москва

Време за прочитане:2 Минути, 7 Секунди

Унгария заплашва да блокира продължаването на някои от санкциите на Европейския съюз срещу Москва, ако трима олигарси не бъдат извадени от санкционния списък с над 1000 имена, който беше въведен след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари, съобщи радио „Свободна Европа“.

Според няколко дипломатически източника тримата олигарси, които Будапеща иска да види заличени от списъка за визова забрана и замразяване на активи, са Алишер Усманов, Пьотр Авен и Виктор Рашников.

Унгарското искане идва в момент, в който Европейският съюз се готви да поднови с още шест месеца списъка на лицата под санкции. Посланиците на ЕС трябва да обсъдят въпроса на 7 септември, преди крайния срок за продължаването му на 15 септември.

Списъкът, който може да бъде променен само с единодушно гласуване, в момента се състои от 1217 лица и 108 организации. Той беше разширяван през годината със засилването на ограничителните мерки срещу Москва от страна на Брюксел. Усманов и Авен бяха добавени в кръга на санкционираните в края на февруари.
Официалният вестник на ЕС нарича Усманов „прокремълски олигарх с особено близки връзки с руския президент Владимир Путин“. Той е определян като един от “любимите олигарси на Путин” и се смята за посредник в бизнес делата на президента.

Санкциите вече доведоха до изземването на яхта на най-голямата яхта в света на стойност 600 милиона долара, която се свързва с Усманов.

За Авен ЕС сочи, че “е един от приблизително 50-те богати руски бизнесмени, които редовно се срещат с Владимир Путин в Кремъл.”

Рашников пък беше добавен към списъка през март, като Брюксел го описа като „водещ руски олигарх, който е собственик и председател на борда на директорите на компанията Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK).“ MMK е един от най-големите данъкоплатци в Русия.

Освен изваждането на тримата олигарси Будапеща, има и още искания – да бъде разрешено на хуманитарните организации да работят с руски банки, които в момента са под санкции.
Според медийни спекулации в Брюксел, Унгария се опитва да използва момента на подновяването на санкциите срещу Русия като инструмент, с който да принуди Брюксел да одобри задържани до момента заради опасения от нарушаване на принципа за върховенство на закона, еврофондове за Будапеща.

Самият Орбан беше критично настроен към позицията на ЕС спрямо Москва по време на войната в Украйна, като каза, че санкциите са навредили на блока, без да отслабят Русия или да помогнат на Киев. Будапеща, също така, се противопостави на Брюксел по въпроса за плащането на руски газ в рубли и не разреши доставките на западно оръжие за Киев да става през територията на Унгария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели