Опозиционният лидер казва, че Беларус не трябва да се бие за Русия

Време за прочитане:1 Минути, 34 Секунди

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска заяви, че беларуските военни трябва да снемат оръжие, ако бъдат изпратени в Украйна под натиска на Русия, предаде Асошиейтед прес.

Тихановска, която е в изгнание в Литва от 2020 г., заяви при посещение в Естония, че ръководството на Беларус се е превърнало в заложник на влиятелните си съюзници в Москва, които са му оказали политическа и икономическа подкрепа. Тя каза, че се противопоставя на директно замесване на Беларус във войната в Украйна.

“Ако се случи, че под натиск, под заплахи, беларуските войски бъдат разположени там, то ние призоваваме нашите военни да снемат оръжие, да се присъединят към силите на съпротивата, да минат на другата страна, да се присъединят към украинската армия”, каза Тихановска.

Русия използва Беларус като плацдарм за войски и оръжия, когато нахлу в Украйна преди осем месеца. Продължават опасенията, че авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко може да се съгласи да изпрати свои войски на юг в Украйна.

“Лукашенко, разбира се, е много зависим от Кремъл, защото Кремъл му помогна през 2020 г. да остане на власт и точно сега той плаща този дълг към Кремъл”, добави Тихановска пред АП.

Москва наля милиарди долари в икономиката на Беларус, като я подпомогна с евтина енергия и заеми, припомня АП.

Лукашенко открито подкрепи руската атака срещу Украйна, като си навлече критики от страна на международната общност. Но той неколкократно отхвърли твърденията, че Беларус ще изпрати свой военни да се сражават в Украйна на страната на Русия.

По-рано този месец обаче беларуските власти обявиха създаването на съвместна “регионална групировка от войски” с Русия и казаха, че около 9000 руски войници ще бъдат разположени в Беларус.

Междувременно стотици беларуси са доброволци да се бият в Украйна като част от полка на Кастус Калиновски. Отделно партизанско движение в Беларус прекъсна железопътното движение на руска военна техника.

Все пак, каза Тихановска , човек „трябва да гледа на Беларус като на окупирана територия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели