Опашка от петролни танкери на Босфора

Време за прочитане:1 Минути, 8 Секунди

Около две дузини танкери са “заседнали” в турски териториални води, тъй като властите в Анкара са поискали от застрахователите да потвърдят пълното застрахователно покритие след въвеждането на “таван” на цените на руския петрол, съобщава The Financial Times в понеделник.

“Според данни на корабни брокери, търговци на петрол и сателитна информация около 19 петролни танкера са чакали да преминат през турските териториални води в понеделник. Корабите са били на котва в проливите Босфор и Дарданели“, се казва в публикацията.

Вестникът отбелязва, че турското министерство на транспорта все още не е коментирало ситуацията.

Решението на ЕС да наложи ембарго върху доставките на петрол от Русия, което включва и механизъм за “таван” на цените на петрола, влезе в сила в понеделник.

Този механизъм включва забрана за предоставяне на услуги за транспортиране на руски нефт по море, както и за застраховане, брокерски услуги и финансови операции от компании в ЕС, освен при продажба на енергийния ресурс на цена, не по-висока от определен таван (60 долара за барел).

Подобна забрана е наложена и от страните от Г-7 – Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ.

Според Financial Times около 19 танкера със суров петрол са чакали да преминат през турските води в понеделник. Закъснението идва, когато Анкара е търсила доказателство от танкерите, че тяхната застраховка е в сила за покриване на инциденти като петролни разливи и сблъсъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели