ООН: Северна Корея е длъжна да се върне към преговори

Време за прочитане:1 Минути, 18 Секунди

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че Северна Корея е длъжна да се върне към преговори, предаде Ройтерс. Преговорите имат за цел Пхенян да се откаже от програмата си за ядрено оръжие, а това опровергава искането на Китай, САЩ да покажат гъвкавост. 

Северна Корея е обект на санкции от страна на ООН от 2006 г. заради програмите си за ядрено оръжие и за балистични ракети. Така наречените шестстранни преговори за денуклеаризация между Северна Корея, Южна Корея, Китай, САЩ, Русия и Япония са в застой от 2009 г.

Преговорите между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и тогавашния президент Доналд Тръмп през 2018 г. и 2019 г. също се провалиха. Оттогава Китай и Русия настояват ООН да отмени санкциите си с хуманитарна цел и отново да привлече Пхенян към преговори.

„Незаконната програма за ядрено оръжие на Северна Корея е очевидна опасност, която увеличава рисковете и геополитическите напрежения“, каза Гутериш на заседание на Съвета за сигурност, посветено на върховенството на закона, председателствано от японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши. 

„Северна Корея е длъжна да спазва международните си задължения и да се върне на масата за преговори“, допълни Гутериш.

Китай заяви миналата година, че ключът към решаването на проблема с балистичните ракети и ядрените програми на Северна Корея е в ръцете на Съединените щати, призовавайки Вашингтон да покаже “повече искреност и гъвкавост”.

Севернокорейската мисия на ООН в Ню Йорк към момента не е коментирала казаното от Гутериш, но през ноември външния министър на Северна Корея обвини Гутериш, че застава на страната на САЩ и не може да бъде безпристрастен и обективен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели