Олимпийска шампионка осъди решението на Върховния съд за абортите в САЩ

Време за прочитане:1 Минути, 8 Секунди

Бившата спринтьорка Алисън Филикс определи решението на Върховния съд на САЩ за абортите като шокиращо и стъпка назад за жените. Американската шаюпионка, която има 11 олимпийски медала, е от дълги години лицето и гласът на работещите майки в страната.

“Шокирана съм, че ни отнемат правата. Трябва да вървим напред, а не назад. Няма да се откажем от тази битка и трябва да бъдем готови на всичко”, сподели тя в интервю за Ройтерс преди демонстративно състезание в родния Лос Анджелис.

В края на юни Върховният съд в САЩ отмени решение по знаменитото дело “Роу срещу Уейд”, което преди повече от 50 години призна правото на жените за аборт. Така всеки щат може сам да налага рестрикции или забрани.

“Не очаквах точно в днешни времена да се случи подобно нещо, но ето докъде стигнахме”, каза Алисън и добави, че ще използва авторитета си, за да защитава правата на жените.

“През годините толкова много хора са се борили с всички налични сили, за да бъде чут техният глас. Аз лично искам дъщеря ми да расте в свят, където има истинска равнопоставеност. Мисля обаче, че сме много далеч от подобно нещо”, допълва атлетката.

Филикс бе част от голям скандал през 2019, когато разкри, че личният й спонсор “Найк” е прекратил договора помежду им, след като е забременяла. По-късно тя създаде своя собствена компания за производство на спортни обувки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели