Окончателно: Оправдаха Вальо Топлото за присвояване на 4.5 млн. лв.

Време за прочитане:1 Минути, 17 Секунди

Бившият шеф на столичната „Топлофикация” Валентин Димитров – Вальо Топлото, беше окончателно оправдан по обвинение за източване на близо 4,5 милиона лева от дружеството. Решението на съда, което е публикувано на сайта на институцията, е окончателно.

Прокуратурата обвини преди близо 15 години Димитров, че е присвоил от управляваното от него дружество 4.5 млн. лв.

Висшата инстанция на съда обаче преценява, че за да има присвояване трябва длъжностното лице да е разполагало с вещи, пари или други ценности, връчени му или поверени да ги пази и управлява, така сякаш са лично негови. В случая обаче става въпрос за платени с парите 152 доставки на изделия за топлопреносната мрежа, за които има сключени и договори. Доставени са стоки, издадени са и фактури.

Магистратите оставят в сила решение на Софийският градски съд, който оправда Валентин Димитров – Топлото за това, че в периода 2003-2006 г. е присвоил 4 424 800 лв от „Топлофикация”, докато е бил изпълнителен директор на дружеството. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, става още ясно от присъдата.

Миналата година – след 13 години разглеждане, приключи на първа инстанция делото за пране на пари срещу Вальо Топлото. Той бе признат за виновен и осъден на 7 години затвор. Междувременно той излежа тригодишна присъда, постановена по друго дело и бе освободен от затвора. Трети процес срещу него чака решение във Върховния касационен съд.

Окончателно е оправдана и Мая Стоилова – шефката на фирма “Шибър”, на която според прокуратурата са превеждани от “Топлофикация-София” пари за ненужни доставки на завишени цени, като по този начин сумите били присвоявани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели