Окончателно: Без стари коли в центъра на София

Време за прочитане:1 Минути, 6 Секунди

Спират старите коли в центъра на София. Най-замърсяващите автомобили от първа екологична група няма да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

В първа категория попадат автомобили на дизелово гориво, които са на възраст над 20 години и на бензин над 30 години. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група. 

Това предвижда решение на Столична община. Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона “Малък ринг”, обособена между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Ген. Скобелев”, “Сливница” и ул. “Опълченска”.

“Първа категория са най-замърсяващите – тези с премахнати катализатори. Те са едни ТЕЦ-ове на колела. Те създават екологични проблеми”, каза председателят на СОС Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Георгиев уточни, че мярката важи само за зимния период. Тя обаче няма да засяга гражданите, чиято адресна регистрация е в тази зона. Ограниченията са за приходящите автомобили.

“Контролът ще става чрез камери с четци и софтуер, който ще бъде изграден. Те ще са поставени в целия “Малък ринг”, посочи той.

Според него не става въпрос за прищявка на Общината.

„Това е крайно необходима мярка за по-чист въздух, който осигурява по-добро качество на живот. Такива мерки съществуват във всички европейски столици”, категоричен е председателят на СОС.

Санкциите за неспазване на правилото започват от 100 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели