Оградата по границата с Турция не служи за възпрепятстване

Време за прочитане:2 Минути, 9 Секунди

През 2023 г. се очаква още по-голямо увеличение на желаещите да преминат нелегално границата ни заради геополитическата обстановка, икономическата криза, хуманитарната криза, земетресението в Турция и Сирия, както и проблемите в Близкия изток. Границата ни обаче се охранява при изключително тежки условия. Оградата по границата с Турция не служи за възпрепятстване. Няма техника и видеонаблюдение в участък 110 км в Странджа. Това каза гл. комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция “Гранична полиция”, пред БНТ.

“При тези условия, с невъзможност да използваме каквато и да е техника, ние нямаме жива сила. Защото съкращаването на хора от “Гранична полиция”, неназначаването, необучаването на нови хора, ни изправя пред патова ситуация в момента границата да я познават само служителите на “Гранична полиция”. Колегите, които командироваме от други структури, не могат да бъдат пълноценни, не са обучени, не познават територията ни”, посочи още Димитрова.

По думите ѝ обаче България се справя през изминалата година на фона на безпрецедентен натиск, какъвто никога не е имало досега. Предотвратили сме незаконното преминаване на българо-турската граница на над 164 000 души. Предишният пик е бил през 2015 г, когато са задържани около 90 000 незаконно преминаващи.

В Западно Балканския маршрут най-много са регистрирани преминаванията през Сърбия и Северна Македония, където натискът е 11 пъти по-голям от този между България и Сърбия. “Ние задържаме във вътрешността на страната ни мигранти, задържаме ги и на изход. Правим го, за да защитаваме Европа”, каза Димитрова.

Тя потвърди, че един от задържаните по случая с мигрантите край Локорско е бивш граничар. Той е напуснал системата през 2008 г. Два пъти обаче миналата година е спиран и задържан с мигранти и има образувано досъдебно производство срещу него. Директорката на “Гранична полиция” отбеляза, че за миналата година има над 2 800 досъдебни производства за каналджийство и незаконна миграция, 2 100 са с присъда. От тях с ефективно лишаване от свобода са едва 159 души, останалите са глоби или условно наказание.

За изминалата година в топ пет на обвиняемите за каналджийство са освен български и турски граждани, още сирийски, сръбски, украински, молдовски, румънски, руски. “Но има още една богата палитра на граждани на държави на ЕС, които идват у нас, за да извършат тази престъпна дейност. Те знаят за какво идват – да я извършат. И нямат страх от наказанията. Фактът, че ви ги изброявам, означава, че те са задържани, привлечени са в качеството на обвиняеми и са получили своите присъди, но тези присъди са малки. Те знаят, че получавайки присъдите, могат да стъпят на глоба или условно наказание, но това не може да ги спре”, каза Димитрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели