Обсъжда се замяна на руски оръжия

Време за прочитане:1 Минути, 30 Секунди

Войната в Украйна ускорява пълната раздяла на гръцките въоръжени сили с произведените в Русия оръжейни системи, тъй като става пределно ясно, че разривът между Москва и НАТО не е благоприятен за тяхната поддръжка, пише гръцкият вестник “Катимерини”.

Именно това е подходът, застъпен в неотдавнашното предложение от Вашингтон към Атина за замяна на всички руски системи в арсенала на гръцките въоръжени сили със системи, произведени от НАТО.

Предложението се отнася основно за противовъздушни системи, като ракетите С-300 и “Тор-М1”. Системи като по-старите противовъздушни системи “Оса-К” вече са остарели, докато програмата за цикличен обмен на 40 бойни бронирани машини БМП-1 с германски машини “Мардер” може да бъде разширена още повече. Предложението на САЩ ще отвори вратата за директни комуникации между армиите на двете нации и включва финансиране чрез ресурси, които в момента са достъпни за Пентагона на САЩ, като ЧВФ (FMF -Чуждестранно военно финансиране).

Предложението на Украйна да получи системите за противовъздушна отбрана в замяна на поддръжката им в украинските заводи беше отхвърлено по две основни причини:

Първо, тъй като Русия все още има лицензионно споразумение за краен потребител, Гърция не може да изнася този индустриален продукт на трета страна без съгласието на Москва, което вероятно няма да бъде дадено предвид настоящата ситуация. Нещо повече, не е ясно дали украинската индустрия е в състояние да поеме такъв проект, докато страната все още е във война.

Второ, Гърция не може да създава пропуски във военновъздушните си сили, особено ако няма възможност за незабавна подмяна. Тези аргументи бяха напълно разбрани и от американската страна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин похвали отношението на Гърция и факта, че тя продължи с размяната на БМП-1, като същевременно предостави 155 мм снаряди за артилерията на Украйна. Очаква се дискусиите между Атина и Вашингтон по този въпрос да продължат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели