“Ню Йорк таймс” съди ЕС

Време за прочитане:1 Минути, 44 Секунди

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се забърка в скандал, след като нейният офис не пожела да направи публично достояние SMS-ите, които фон дер Лайен размени с главния изпълнителен директор на “Пфайзер” Алберт Бурла за закупуването на 1,8 милиарда дози ваксина срещу COVID-19.

Вестник “Ню Йорк таймс” съди Европейската комисия за това, че не е предоставила текстовите съобщения между нейната председателка Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на фармацевтична компания “Пфайзер” Алберт Бурла, съобщи “Политико”.

Вестникът ще се изправи срещу юристите на ЕС в най-висшата съдебна инстанция на блока с аргумента, че Еврокомисията е правно задължена да публикува съобщенията, които биха могли да съдържат информация за сделките на блока за закупуване на ваксини за COVID-19 на стойност милиарди евро.

Делото е заведено на 25 януари тази година и е публикувано в публичния регистър на Съда на Европейския съюз на 13 февруари, но все още няма подробна информация в интернет. Двама души, запознати с въпроса, са потвърдили подробностите по делото пред изданието “Политико”.

“Ню Йорк таймс” отказа да коментира делото. В изявление на изданието се посочва: “Таймс” подава много заявления за свобода на информацията и поддържа активен регистър. В момента не можем да коментираме предмета на това съдебно дело”.

Европейската комисия не е отговорила веднага на искането за коментар, посочва “Политико”.

Искът е следствие от запитване на европейския омбудсман Емили О’Райли от януари 2022 г., в което се установява лошо администриране в опитите на Еврокомисията да възстанови първоначално текстовите съобщения след подадено заявление за достъп до обществена информация от журналиста от netzpolitik.org Александър Фанта. Разследването на омбудсмана установило, че Комисията не е поискала изрично от личната канцелария на председателката на ЕК да потърси текстовите съобщения.

В отговор на искането, комисарят на ЕС по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заявила, че текстовите съобщения може да са били изтрити поради техния “краткотраен, мимолетен характер”.

По-рано германският в. “Билд” заведе редица съдебни дела срещу Еврокомисията, с които искаше да бъдат разкрити документи, свързани с преговорите за покупката на ваксините за КОВИД-19, произведени от “Пфайзер”/”Бионтех” и “АстраЗенека”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели