Носителят на ,,Пулицър” Крис Хеджис: Свидетели сме на смъртта на Американската империя

Време за прочитане:2 Минути, 11 Секунди

Крис Хеджис е публицист и притежател на наградата „ Пулицър “. Бил е задграничен сътрудник на The New York Times в протежение на петнадесет години, като е оглавявал Бюрото на вестника за Близкия изток и Бюрото за Балканите. Преди това е работил в чужбина за The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor и NPR. Водещ е на шоуто The Chris Hedges Report.

Съединените щати, както демонстрира съвсем единомислещото гласоподаване за даване на близо 40 милиарда $ помощ на Украйна, са в клопката на смъртоносна серпантина от неконтролиран милитаризъм.

Няма високоскоростни влакове. Няма универсално опазване на здравето. Няма жизнеспособна стратегия за облекчение на Covid. Няма пролонгация за инфлацията от 8,3 %. Няма инфраструктурни стратегии за ремонт на разпадащите се пътища и мостове, измежду които 43 586 моста с градивни недостатъци, на междинна възраст 68 години, се нуждаят от 41,8 милиарда $ за излекуване. Няма 1,7 трилиона $ за опрощаване на студентски задължения. Няма решение за подоходните неравенства. Няма стратегия за изхранването на 17 милиона деца, които всяка вечер заспиват гладни. Няма разумен надзор за оръжията или за ограничение на епидемията от нихилистично принуждение и всеобщи разстрели. Няма помощ за 100-те хиляди американци, които умират всяка година от свръхдоза опиати. Няма минимална заплата от $15 на час против 44-те години застоялост на заплатите. Няма отдих от цените на горивата, за който се чака да доближи $6 за галон.

Постоянната военна стопанска система, внедрена след края на Втората международна война, унищожи частната стопанска система, банкрутира нацията и пропиля трилиони долари на данъкоплатците. Монополизирането на капитала от военните докара дълга на Съединени американски щати до 30 трилиона $, с 6 повече от Брутният вътрешен продукт на страната, който е 24 трилиона. Обслужването на този дълг коства 300 милиарда $ годишно. Военните ни разноски (813 милиарда $ за фискалната 2023 година) са повече, в сравнение с идващите девет страни, в това число Китай и Русия, взети дружно.

Ние плащаме тежка обществена, политическа и икономическа цена за своя милитаризъм. Вашингтон пасивно следи по какъв начин Съединените щати гният морално, политически, стопански и физически, до момента в който Китай, Русия, Саудитска Арабия, Индия и други страни се измъкват от тиранията на щатския $ и на интернационалната Общност за световна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT) – мрежата за продан на известия, която банките и други финансови институции употребяват, с цел да изпращат и получават информация, да вземем за пример указания за парични преводи. След като щатският $ престане да бъде международна аварийна валута, откакто се появи опция на SWIFT, това ще форсира вътрешния стопански колапс. Ще докара до неотложно стесняване на американската империя, закривайки множеството от нейните близо 800 отвъдморски военни уреди. Това ще бъде сигнал за гибелта на Pax Americana.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели