Нов пакет от санкции срещу Русия, заради обявената мобилизация и референдумите за откъсване на четири области от Украйна

Време за прочитане:1 Минути, 7 Секунди

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще предложи широкообхватна нова забрана за внос на руски продукти, която би струвала на Москва 7 млрд. евро приходи. Също така ще се забрани и продажбата на ключови технологии, от които армията би могла да се възползва, съобщава Bloomberg.

Не приемаме фалшивите референдуми и всякакъв вид анексиране в Украйна и сме решени да накараме Кремъл да си плати за тази по-нататъшна ескалация”, заяви тя пред репортери в Брюксел.

„Решени сме да накараме Кремъл да си плати за това по-нататъшно ескалиране“, коментира тя. Съобщението бе направено, след като Русия по-рано обяви частична мобилизация и организира референдуми в окупирани украински територии.

Предложеният осми пакет от санкции включва допълнителни забрани за внос на руски продукти, които се очаква да лишат Москва от допълнителни приходи в размер на 7 млрд. евро (6,7 млрд. долара).  И още забрани – за износ на ключови технологии, използвани за военните цели, като авиационни изделия, електронни компоненти и специфични химически вещества, обяви фон дер Лайен. Освен това пакетът от санкции ще постави правното основание за ограничаване на цените на петрола и ще забрани на граждани на ЕС да участват в управителните органи на руски държавни компании, каза още тя.

По нейните думи целта е руската икономика допълнително да бъде отслабена и да се намалят възможностите на руския военнопромишлен комплекс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели