Нов взрив до Запорожката атомна електроцентрала, хората масово бягат

Време за прочитане:1 Минути, 6 Секунди

Хората масово напускат град Енергодар и други населени места, разположени в близост до Запорожката атомна електроцентрала, съобщават украинските медии, цитирани от Би Би Си.

На видеокадрите, публикувани в мрежата, може да се види колона от триста коли с регистрационни табели от Запорожка, Херсонска и Житомирска област. Авторът на видеото коментира зад кадър: “Вече дори не е смешно.”

Причината за масовото напускане на местните жители е нарастващата несигурност около ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от руски войски. От седмица централата периодично е обстрелвана, днес отново имаше обстрели.

Докато Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела, украински експерти и международни организации предупреждават за възможността от ядрена заплаха.

,,Действията на окупаторите в Запорожката АЕЦ могат да доведат до ядрена катастрофа, тъй като в случай на спиране на електроцентралата охладителната система може да се изключи”, обясни пред Би Би Си инженер от централата.

Междувременно украинският кмет на Мелитопол съобщи за “мощен взрив в града около 15:40 часа”.

“Седми пореден ден нашите съпротивителни сили не дават нито секунда спокойствие на рашистите. Силна експлозия е регистрирана в североизточната част на Мелитопол. Чуха я жители на всички околни райони и дори на населени места в близост до града. Чакаме добри новини за следващите загуби”, пише кметът в своя канал в “Телеграм”, цитиран от “Униан”.

Засега тази информация не е потвърдена по независим начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели