Нови искри: Виктор Орбан заклейми декларацията на Европейския парламент

Време за прочитане:1 Минути, 48 Секунди

Унгарският премиер Виктор Орбан заклейми декларацията на Европейския парламент, че Унгария вече не може да бъде смятана за пълноценна демокрация и я окачестви като “шега”, предаде АП.

Припомняме, че в декларацията, приета вчера с 433 гласа “за”, 123 “против” и 28 “въздържал се”, евродепутатите констатират, че под управлението на националистическото правителство на Орбан Унгария е станала “хибриден режим на изборна автокрация”. В текста на документа се отбелязва, че в Унгария са подкопани европейските ценности до степен страната да бъде отстранена от общността на демокрациите.

Членовете на ЕП изразяват опасения по адрес на конституционната и изборната система в Унгария, независимостта на съдилищата, предполагаемата корупция, нередностите в управлението на публичните средства, правата на ЛГБТ общността, свободата на медиите, както и академичните и религиозните свободи.

Намирам това за смешно”, каза Орбан в Белград, след като бе удостоен от сръбския си съюзник, президента Александър Вучич, с най-високия орден на Сърбия.

“Единствената причина да не се смеем на това, е защото то е досадна шега. За трети или четвърти път те приемат в Европейския парламент решение, осъждащо Унгария. В началото мислехме, че това е изключение. Но сега го възприемаме като шега”, заяви унгарският премиер.

В сръбската столица Орбан повтори критиките си към санкциите на ЕС срещу Русия заради нашествието ѝ в Украйна. “Като гледам енергийните санкции, виждам, че ние, европейците, които сме енергийни джуджета, налагаме санкции на енергиен гигант”, каза той. Според него това е “напълно необичайно явление в историята” и добави, че подобни неща обикновено не водят до нещо добро. “Ние сериозно страдаме от тези санкции. Те са лоши за нас, те са болезнени за нас, те струват много пари”, добави Виктор Орбан.

На съвместната пресконференция Александър Вучич потвърди решението си, че Белград също няма да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия въпреки призивите на Брюксел да се съобрази с европейската политика, ако иска да стане член на ЕС. “Сърбия остава на европейския път, но тя има държавни и национални интереси, от които няма да се отклоним“, заяви сръбският президент.

Декларацията на европарламента не налага никакви наказания на правителството в Будапеща, нито задължава други страни от ЕС да предприемат конкретни действия в тази насока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели