Нова опасна мода в TikTok: Залепят устата си, докато спят

Време за прочитане:1 Минути, 38 Секунди

Нова опасна мода в TikTok – медицински специалисти алармират, че все повече потребители в социалната мрежа залепят устата си с тиксо, докато спят, съобщава CNN.

Проверка на медията е установила , че нито един видеоклип по темата не върви с предупреждение, че практиката може да бъде опасна за здравето.

Една инфлуенсърка дори казва, че залепянето на устата по време на сън всъщност е от голяма полза за подмладяването. “Залепям устата си всяка нощ. Хубавият сън е много важен за забавяне на остаряването и да изглеждаш и да се чувстваш добре”, посочва тя.

Подобни видеоклипове има хиляди.

Залепянето на устата е особено опасно при сънна апнея. Повече от 1 млрд. души на възраст от 30 до 69 години по света страдат от това състояние. При тях залепянето на устата дори може да се окаже фатално, тъй като хората със сънна апнея нямат друг начин за дишане освен през устата в някои от случаите, посочва bTV.

Както много от популярните неща в TikTok, и залепянето на устата по време на сън не е ново явление.

В продължение на години хората са търсили начин да спрат отварянето на устата си по време на сън и с добри причини. Дишането през устата може да доведе до хъркане, прекомерна жажда и лош дъх на сутринта. С времето този начин на дишане причинява разваляне на зъби, както и разместването им.

Хъркането и дишането с отворена уста може да бъде и симптом на сънна апнея – сериозно нарушение на съня, което се получава, когато дишането е прекъснато по време на съня. При сънната апнея дихателните пътища се блокират, а мускулите, които контролират дишането, спират да се движат. По този начин мозъкът и останалите части на тялото не могат да се снабдят с достатъчно кислород.

Защо дишането през носа е най-добро?

Експерти са категорични – дишането през носа е по-здравословно. Малките косъмчета в ноздрите ни филтрират прах, алергени и микроби.

Дишането през носа също насища въздуха с влага. Дишането по този начин намалява и кръвното налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели