Нищо ново под ръководството на Боби Михайлов. УЕФА отново разследва България за “черно тото”

Време за прочитане:2 Минути, 47 Секунди

УЕФА заподозря манипулация в резултата на футболен мач между професионални отбори в България. Става въпрос за двубоя от Втора лига между “Струмска слава” (Радомир) и дублиращия тим на “Лудогорец”.

Срещата от XXVII кръг на втората ни дивизия се игра на 14 март в Радомир и беше спечелен от домакините с 2:1. На 11 април в Българския футболен съюз (БФС) е получен поверителен доклад от УЕФА за наличие на залози в съмнително голям размер. От БФС веднага са препратили сигнала до Софийска районна прокуратура. Там са счели, че въпросните деяния са извършени в Радомир, поради което материалите по случая са изпратени на Териториално отделение – Радомир към Районна прокуратура – Перник. Там трябва да се произнесат по същество дали е извършено престъпление от общ характер и дали има основания да се образува досъдебно производство.

В момента отборът на “Струмска слава” е на шесто място във Втора лига, а “Лудогорец II” е на осмо.

От години България се слави като свърталище на „черното тото“, което все се оказва недосегаемо – ту за БФС, ту за МВР и прокуратурата. И докато компетентните органи си правеха оглушки за уредени мачове, любителите на играта избягаха от стадионите… и не щат и да чуват за български футбол заради същите схеми, преповтарящи се година след година.

В общи линии борбата с „черното тото“ у нас е на принципа – „мълчим си, докато не ни погнат от УЕФА“.

Всяка година европейската футболна централа разпраща доклади до отделните федерации, в които сигнализира за манипулиране на резултати. Едва тогава БФС се намесва чрез Дисциплинарната си комисия, а ако се наложи – сезира и правораздавателните органи в лицето на МВР и прокуратурата. В чл. 46 от Дисциплинарния правилник на БФС са разписани съответните наказания за футболисти, треньори, клубове, които са въвлечени в уреждането на мачове. За да се стигне обаче до каквото и да е наказание, предстои дълъг път (често пъти – без изход).

Най-нашумелият случай в последните години бе с отбора на „Верея“, когато Дисциплинарната комисия бе принудена да го извади от Първа лига след серия от сигнали на УЕФА. „Верея“ бе пример за „пробит“ отбор, който влезе в елитния футбол, за да изкара някой лев от „черно тото“ и след това да се върне на окръжно ниво. Клубът бе обвинен, че е получавал нерегламентирано финансиране от страна на китайски граждани, заподозрени в участие в схеми за уговорени мачове. Именно Китай е страната, в която най-често се въртят схемите заради високия таван на залозите, което води към по-големи печалби.

Преди време най-голямата неправителствена организация, ангажирана в борбата с „черното тото“ „Федербет“, обяви българското първенство за “едно от най-корумпираните в света”.
Любопитното е, че „Славия“ и техният собственик Венцеслав Стефанов неведнъж са обвинявани в „черно тото“. През 2017-а, отново след сигнал на УЕФА, прокуратурата започва разследване на мач между „Монтана“ и „Славия“, завършил при резултат 3:4 след драматични обрати. От УЕФА отбелязват, че още преди мача са били направени неимоверно големи залози, но в крайна сметка цялото разследване потъва в небитието.

Попитан дали не вижда нещо съмнително в резултатите, Венци Стефанов отговаря: „Да има „обръщалка“ е нещо нормално за футбола – иначе защо да ходят на мач хората?“

Към днешна дата обаче предвидените наказания почти не са влизали в употреба, което ни отвежда в две посоки: или в България наистина нямало „черно тото“ (по думи на Венци Стефанов), или има нещо много сбъркано в цялата правораздавателна система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
22
Сподели