Ниските нива на Дунав разкриха останките на потънали немски военни кораби от Втората световна война

Време за прочитане:59 Секунди

Сушата в Европа доведе до едно от най-ниските нива на река Дунав от почти век, разкривайки останките на десетки натоварени с експлозиви немски военни кораби. Те са потопени по време на Втората световна война близо до сръбския речен пристанищен град Прахово.

Тазгодишната суша, разглеждана от учените като последица от глобалното затопляне, разкри повече от 20 кораба, много от които все още съдържат тонове боеприпаси и експлозиви и представляват опасност за корабоплаването.

Плавателните съдове са сред стотиците, потопени в река Дунав от Черноморския флот на Германия през 1944 г., докато войската се оттегля от настъпващите Съветски сили.

„Германската флотилия остави след себе си голяма екологична катастрофа, която заплашва нас, хората от Прахово“, каза Велимир Тражилович, 74-годишен пенсионер, който е написал книга за немските кораби.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите все още имат командни мостове, счупени мачти и усукани корпуси, докато други лежат предимно потопени под пясъчни брегове.

До Прахово някои от хълмовете са стеснили плавателния участък на река Дунав до само 100 на 180 метра.

През март сръбското правителство обяви търг за спасяване на корабите и отстраняване на боеприпаси и експлозиви. Цената на операцията беше оценена на 29 милиона евро (30 милиона долара).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели