Нидерландия дава на Румъния зелена светлина за влизане в Шенген, ако изпълни условията

Време за прочитане:2 Минути, 18 Секунди

Нидерландия не е против Румъния да стане член на шенгенското пространство, стига да бъдат изпълнени всички изисквания, каза нидерландският премиер Марк Рюте на пресконференция в Букурещ, предаде EURACTIV.

Рюте, който беше в Букурещ, за да посети разположените там нидерландски войски, се срещна и с президента Клаус Йоханис, с когото обсъди присъединяването към Шенген, тъй като Румъния заедно с България, Хърватия, Кипър и Ирландия все още не са членове.

Нидерландия вече обяви позицията си, а министрите от ЕС ще гласуват присъединяването на Румъния и България към Шенген през декември.

“Нидерландия по принцип не е против. Ние казваме, че всички страни, които отговарят на условията, трябва да се присъединят към шенгенското пространство, но това трябва да стане по коректен и прозрачен начин”, подчерта Рюте.

На въпрос дали би бил съгласен с присъединяване на страната през тази година, Марк Рюте заяви: “Не мога да ви дам срок”.

Румъния предприе много стъпки в правилната посока през последните години, каза премиерът, като обаче посочи, че страната не постига много добри резултати по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка, въпреки че двата въпроса не са официално свързани.

“Трябва да бъдат направени достатъчно положителни стъпки и върховенството на закона трябва да бъде структурно подобрено”, добави той, уточнявайки, че ще бъде оценен напредъкът по отношение на корупцията и критериите в механизма.

Румънският президент Клаус Йоханис от своя страна заяви, че ако Румъния не влезе в Шенгенското пространство тази година, може да се стигне до нарастване на евроскептицизма в страната, но добави, че това е “хипотетичен вариант”.

“За мен, за нас, които сме тук на трибуната, неуспехът не е вариант. Ние търсим решения, за да превърнем този процес в успех. Това е нашето убеждение, но трябва да погледнем нещата, както биха могли да бъдат в обратния случай. Един неуспех в тази национална цел вероятно ще доведе до нарастване на евроскептицизма в Румъния. Но това е хипотетичен вариант, който няма да се случи”, посочи държавният глава.

Европейската комисия продължава наблюдението си, а шенгенският процес е напълно различен от механизма. Въпреки това България и Румъния – две държави, които са обект на това наблюдение от влизането си в ЕС през 2007 г. – остават извън шенгенското пространство.

Йоханис от своя страна отбеляза, че дискусиите с Рюте за присъединяването към Шенген са били положителни.

Няма “специални, нечувани или неоспорими” искания от Нидерландия, каза той, а само искания по въпроси, свързани с Шенген. “Заедно ще намерим най-добрите начини за решаване на проблемите, които все още не са 100% изяснени, защото не всички са обсъдени. Оптимист съм”, подчерта румънският президент.

Макар министрите от ЕС да определиха крайния срок през декември за евентуално присъединяване към Шенген на Румъния и България, двама високопоставени служители избегнаха да определят ясен краен срок. Рюте каза, че ситуацията ще бъде задълбочено анализирана и няма да отнеме повече време от необходимото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели