Немска компания иска да строи соларен мегапарк върху язовир Огоста

Време за прочитане:2 Минути, 37 Секунди

Германската компания Profine Energy GmbH, за която стана известно, че е заявила инвестиционен интерес за близо 1 млрд. евро у нас, иска да изгради огромен фотоволтаичен парк върху язовир Огоста. 

Той се намира в Северозападна България, край Монтана и е четвъртият по площ (над 23 кв. км) и втори по обем изкуствен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица.

“Освен, че се очертава като най-голямата еднократна чужда инвестиция в България, подобен проект досега не е правен у нас”, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред депутати от икономическата комисия в парламента. По думите му от германска страна работата по инвестиционното намерение е в напреднала фаза и “топката е в нас”. 

“С този проект може се решат проблемите и на конкретния язовир, който от години има нужда от ремонт, но така и не е направен”, каза министърът. Освен това така страната щяла да постигне целите за по-голям дял ВЕИ с частни инвестиции, а парите, заложени в плана за възстановяване, щели да се насочат към инвестиции в мрежата, защото там липсвал частен интерес.

“Profine Energy не са единствените, получаваме и други инвестиционни намерения за подобни проекти”, каза Стоянов. Тези дни той разкри, че интерес за подобни проекти имали компании от Франция и Китай.

Германска компания Profine Energy GmbH е обявила на сайта си, че планира изграждането на фотоволтаични системи в Северозападна България с инвестиционен обем над един милиард евро. „В момента е в процес на учредяване на дъщерно дружество на Profine Energy съгласно българското законодателство. Целта му е разработването и реализацията на мащабни фотоволтаични системи в България“, информира управляващият директор Петър Мрозик. Целта на Profine Energy е да снабдява изцяло Profine Group и нейните клиенти с енергия от възобновяеми енергийни източници, се посочва в публикацията.

Profine Energy GmbH е ситуирана в град Вагхойзел в провинция Баден-Вюртемберг и е съвместно предприятие между производителя на слънчеви панели Wirth Group и Profine Group – производител на PVC профили за прозорци и врати. Компанията е специализирана в услуги в областта на възобновяемите енергийни източници в страната и чужбина – планиране на проекти, разработване, изграждане и експлоатация на фотоволтаични системи заедно с големи системи за съхранение на батерии и системи за регенеративно производство на енергия от вятър и биомаса.

На срещата с германските инвеститори преди месец министърът на икономиката Никола Стоянов ги увери в пълната подкрепа на държавата за ускоряване на административните процедури за реализиране на инвестицията. Той е представил възможностите за насърчителни мерки, които Profine Energy може да използва като инвеститор.

Фотоволтаичният парк ще е върху терен от 4000-5000 дка. Източници от Електроенергийния системен оператор заявиха, че ако се осъществи, това ще е най-голямата фотоволтаична централа. Имало и други големи проекти за по 500-600 мегавата, но този е най-голям, а и най-иновативен, защото панелите ще се поставят над водата в язовира.

При присъединяването на такава голяма мощност трябват допълнителни резерви, които да регулират системата. Колкото повече беземисионни базови мощности и съоръжения за съхранение на електроенергията има, толкова повече възобновяеми източници ще могат да се присъединяват в мрежата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели