Независима Шотландия?

Време за прочитане:2 Минути, 28 Секунди

Върховният съд на Обединеното кралство трябва да реши може ли да бъде насрочен нов референдум за отделянето на Шотландия без одобрението на британския премиер Лиз Тръс и нейното правителство. Изслушването на аргументите по делото започва днес. Независимо от изхода от делото обаче, шотландският премиер Никола Стърджън изрази увереност, че референдум може да се проведе през октомври догодина.

Никола Стърджън показа, че нито забравя, нито се отказва лесно. Когато става дума за шотландската независимост. Тя обеща на шотландците втори референдум за отделянето на британската провинция от Великобритания на 19 октомври 2023 година. Как обаче може да стане това?

На референдум през 2014 г. шотландците гласуваха с 55%:45% за оставане в Обединеното кралство, но националистите твърдят, че вотът за Брекзит две години по-късно е променил всичко. За провеждането на референдума тогава, британското правителство даде на парламента в Единбург – Холируд – специално разрешение за това. Този път обаче, кабинетът на Елизабет Тръс отказва да даде подобно разрешение, а самата Тръс каза три пъти “не” на идеята. Шотландският премиер обаче смята, че въпреки това референдумът може да бъде насрочен от шотландския парламент, тъй като в него са избрани партии, подкрепящи независимостта. Затова въпросът беше отнесен до Върховния съд.

“Ако законният начин чрез референдум бъде блокиран от Уестминстър, защото се страхуват от демократичния избор на народа на Шотландия, тогава за мен и за моята Шотландска национална партия, изборът ще е лесен. Ще поставим въпроса за решаване от народа на избори или ще се откажем от шотландската демокрация. Искам да съм пределно ясна – няма никога, никога да се откажа от шотландската демокрация”, каза Никола Стърджън, министър- председател на Шотландия.

Изслушването във Върховния съд ще продължи два дни, но петимата съдии трябва да се запознаят с 8000 страници материали. Решението вероятно ще отнеме месеци.

Лиз Тръс и нейният предшественик Борис Джонсън многократно заявиха, че гласуването от 2014 г. не трябва да се повтаря за едно поколение, и отказаха разрешение за референдум.

Стърджън твърди, че така се блокира демократично изразената воля на шотландския народ и че независимо от това трябва да се проведе референдум. Според нея обаче, за да бъде ефективен всеки референдум, той трябва да е законен и признат като такъв от международната общност.

Тя дава за пример случая с Каталуня, която неуспешно обяви независимост от Испания през 2017 г. след референдум, определен като незаконен от съдиите.

За да установи правната позиция, най-старшият юрист в Шотландия отнесе въпроса дали шотландското правителство може да прокара законопроект за референдум до Върховния съд, най-висшият съдебен орган на Обединеното кралство.

Нациите на Великобритания споделят един и същ монарх от 1603 г., когато крал Джеймс VI на Шотландия става крал Джеймс I на Англия. През 1707 г. официално обединение създава Кралство Великобритания.

Сега Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия включва Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия и има общо население около 68 милиона души, от които шотландците съставляват около 5.5 милиона.

През 1998 г. тогавашното лейбъристко правителство прие Закона за Шотландия, който създаде шотландския парламент и прехвърли някои правомощия от Уестминстър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели