Национален дебат за разширяване на възможностите за слагане край на живота

Време за прочитане:54 Секунди

Френският президент Еманюел Макрон обяви национален дебат за разширяване на възможностите за слагане край на живота, включително проучване на варианта за узаконяване на подпомаганото самоубийство, предаде Асошиейтед прес.

Целта е догодина да бъдат направени промени в тази област. Съгласно сегашното законодателство във Франция лекарите могат да поддържат с успокоителни медикаменти пациенти, смятани за нелечимо болни, до настъпването на смъртта. За момента обаче подпомаганото самоубийство не е легализирано.

В писмено изявление, Макрон каза, че орган, съставен от граждани, ще работи по въпроса в идните месеци в координация със служители от здравеопазването, а във френските региони се предвижда да бъдат организирани местни дебати. В същото време правителството ще провежда обсъждания с депутати от всички партии, за да намери най-широк консенсус.

Това е едно от обещанията на Макрон при кампанията му за преизбиране по-рано тази година, в която той намекна, че лично подкрепя узаконяването на подпомаганото от лекари самоубийство.

В момента в Европа евтаназията е легализирана в Нидерландия, Белгия, Люксембург и Испания при определени условия. В Швейцария е позволено подпомаганото самоубийство, при което пациентът сам взема смъртоносна доза медикаменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели