НАТО: Целият световен ред е застрашен

Време за прочитане:1 Минути, 14 Секунди

Военният конфликт в Украйна е много голям, целият световен ред е застрашен. Това заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер, откривайки срещата на началниците на генералните щабове на НАТО в Естония.

„Няма ни най-малко съмнение, че този конфликт е по-голям от Украйна. Целият световен ред, изграден върху правила, беше атакуван”, каза Роб Бауер. Сред другите заплахи той посочи “натрупването на военна сила и заплашителната реторика на Китай”, както и “асиметрични терористични заплахи”.

„Страните от НАТО ще подкрепят украинската армия толкова дълго, колкото е необходимо. Зимата идва, но нашата подкрепа ще остане непоколебима”, каза Роб Бауер. Той подчерта, че страните от НАТО са “вдъхновени от действията на украинската армия”.

НАТО вижда своята задача да защитава само гражданите на държавите от алианса. „НАТО има свещена мисия да защитава 1 милиард души, живеещи на земята. Винаги планирайте и се подготвяйте за бъдещето и очаквайте неочакваното.“

Срещата на началник-щабовете на НАТО в Естония е посветена на обсъждането на помощта за Украйна, разширяването на военното присъствие на НАТО по границите на Руската федерация, включително като част от изпълнението на нов план за конфигурацията на нейните бойни сили от бригадно ниво на всяка от граничните страни на Алианса, които в бъдеще могат да бъдат разположени в дивизии. Тази концепция беше одобрена на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на алианса в Мадрид през юни тази година. За първи път в срещата участват началниците на генералните щабове на Финландия и Швеция като държави, получили покана за Алианса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели