НАТО скоро ще навлезе в Азиатско-Тихоокеанския регион

Време за прочитане:1 Минути, 2 Секунди

“Движещият мотив на Запада остава разширяването на НАТО по отношение на други страни.” Това заяви руският външен министър, Сергей Лавров, на международния форум “Примаковски четения”.

Лавров подчерта, че Западът приоритизира интереса си под различни форми, включително “слагайки ръка върху природните богатства на всяка страна” и дестабилизирайки определени пазари, “когато това е изгодно за тях”.

Той отбеляза и че често регионите биват определяни като “зони от жизненоважен интерес”, въпреки факта, че те са на хиляди мили от американските брегове.

По негови думи съпротивата на западното малцинство да признае “многополюсните реалности” и да се откаже от “хегемонистичните стремежи” е основната причина за дисбаланса в международния ред.

НАТО скоро ще навлезе в Азиатско-Тихоокеанския регион, след което ще претендира, че отбранителната линия на блока е в Южнокитайско море, подчерта руският първи дипломат, цитиран от ТАСС.

“Не ако, а когато – и това ще се случи скоро – НАТО навлезе в Азиатско-Тихоокеанския регион, смятам, че те отново ще твърдят, че отбранителната политика остава в сила и НАТО е отбранителен съюз, просто отбранителната им линия ще минава през Южнокитайско море”, отбеляза първият дипломат.

Още през юни НАТО посочи Китай като един от стратегическите си приоритети за първи път, считайки неговата икономическа и военна мощ, предизвикателство за интересите, сигурността и ценностите на този съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели