НАТО си гласува военен бюджет за близо 2 милиарда евро

Време за прочитане:1 Минути, 46 Секунди

НАТО определи военен бюджет за 2023 г. от близо 2 милиарда евро, което е с 25% повече от тази година. Това съобщиха в сряда от пресслужбата на Алианса, предава ТАСС.

Цивилният бюджет е фиксиран на 370,8 млн. евро, а военният бюджет – на 1,96 млрд. евро, което съставлява съответно 27,8 процента и 25,8 процента увеличение спрямо предишния бюджетен период.

Бюджетът за гражданите осигурява разходи за персонал, оперативни и програмни разходи за щаба на НАТО и неговия международен щаб“. “Военният бюджет покрива оперативните разходи на щаба на командната структура на НАТО, мисиите и операциите по целия свят. Третият основен елемент от цялостното финансиране на НАТО е Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP), която покрива големи инвестиции в изграждане и командване и контрол. Таванът на NSIP за 2023 г. е 1 милиард евро, което е с 26,6% повече в сравнение с 2022 г.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг каза: „Горещо приветствам договарянето за цивилния и военния бюджет на НАТО за 2023 г. Това е конкретен израз на по-високото ниво на амбиция, установено от държавните глави и правителствените ръководители на държавите членки на нашата повратна среща на върха в Мадрид през юни. Трябва да продължим да инвестираме повече и по-добре заедно в НАТО. Само работейки съвместно в един по-силен Северноатлантически пакт Северна Америка и Европа могат да  гарантират сигурност на нашия един милиард население в един по-опасен свят“.

По време на срещата на върха в Мадрид през юни съюзниците се споразумяха да инвестират заедно повече в алианса, отразявайки нуждата да се отговори на влошената ситуация в сферата на сигурността, причинена от руската инвазия в Украйна. В новата Стратегическа концепция на пакта, съюзниците се споразумяха, че „инвестирането в НАТО е най-добрия начин да се гарантира трайна връзка между държавите членки от Европа и Северна Америка, същевременно допринасяйки за световния мир и сигурност“. Те се споразумяха също „да гарантират, че нашите политически решения са подплатени с нужните средства“.

Съвместното финансиране показва солидарността на съюзниците и позволява на държавите членки на пакта да посрещат по-ефективно общите предизвикателства за сигурността, се посочва на сайта на НАТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели