НАТО призовава Русия да спазва последния ядрен договор “Нов СТАРТ”

Време за прочитане:1 Минути, 30 Секунди

Докато напрежението нараства около руската инвазия в Украйна, водещата сила на НАТО Съединените щати обвиниха Москва, че не изпълнява ангажиментите си по последния ядрен договор.

Призоваваме Русия да изпълни задълженията си по договора “Нов СТАРТ”, като улесни проверките на руска територия и като се върне към участие в органа за изпълнение на договора. Това се посочва в изявление на Северноатлантическия съвет, в което се отбелязва, че към него се присъединяват и поканените в НАТО страни.

Съюзниците от НАТО са съгласни, че договорът допринася за международната стабилност чрез ограничаване на стратегическите ядрени сили на Русия и САЩ. Отбелязваме със загриженост, че Русия не е спазила правно обвързващите задължения по договора, се допълва в изявлението.

Съюзниците определят отказа на Москва да свика двустранна комисия в установения по договора срок и да улесни проверките на САЩ на нейна територия от август 2022 г. като препятствие за Вашингтон да упражни правата по договора. САЩ спазват договора “Нов СТАРТ”, се посочва в изявлението.

Съюзниците от НАТО продължават да разглеждат ефективния контрол на оръжията като на съществен принос към целите, свързани със сигурността. Договорът “Нов СТАРТ” остава в интерес на националната сигурност на всички държави, включително съюзниците от НАТО. Страните от пакта приветстваха споразумението от февруари 2021 г. между САЩ и Руската федерация за удължаване на договора за пет години. Неспазването от страна на Русия подкопава жизнеспособността на договора, се добавя в текста.

Русия пък отвърна на Вашингтон, като го обвини в разрушаване на споразуменията за контрол на оръжията между двете страни, заради наложените й санкции.

Дипломацията между двете сили се сведе до минимум през последната година, докато Съединените щати водят стремежа си да санкционират Русия и въоръжават Украйна с оръжия за милиарди долари.

Руският президент Владимир Путин отправи слабо завоалирани заплахи за използване на ядрени оръжия, съживявайки страховете от ерата на Студената война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
41
Сподели