Наташа Пирц Мусар е избрана за първата жена президент на Словения

Време за прочитане:2 Минути, 34 Секунди

Независимият кандидат адвокат Наташа Пирц Мусар ще стане първата жена държавен глава на Словения, след като спечели снощи втория тур на президентските избори, каквито бяха прогнозите. Тя победи бившия външен министър Анзе Логар – ветеран от консервативната политика.

Пирц Мусар е подкрепена от 54 на сто от избирателите при преброени 99.99 на сто от бюлетините, сочат данните на сайта на държавната избирателна комисия на Словения. Тя се явява като независим кандидат на изборите, но за балотажа е подкрепена от лявоцентристкото правителство, чийто кандидат не успя да събере достатъчно гласове на първия тур, за да продължи напред в президентската надпревара.

54-годишната Наташа Пирц Мусар е адвокат в сферата на медийното право и човешките права. Сред клиентите ѝ е била и родената в Словения Мелания Тръмп, съпругата на предишния американски президент Доналд Тръмп. Пирц Мусар е работила също като журналист и телевизионен водещ.

Съперникът ѝ, бившият външен министър Анже Логар, подкрепян от дясноцентриската Словенска демократическа партия (СДП), печели 46 на сто от гласовете на днешния балотаж.

46-годишният Логар е член на СПД на предишния премиер Янез Янша, който претърпя поражение на парламентарните избори през април от лявоцентристката екологична формация “Движение Свобода” на сегашния премиер Роберт Голоб.

Избирателната активност на втория тур достигна 53 на сто, докато на първия бе близо 52 процента.Ще направя всичко възможно да бъда президент на всички, да се боря за основните човешки и конституционни права и за демокрация, заяви Пирц Мусар в речта си при обявяването на победата в Любляна.

Тя каза още, че ще се бори за обединение на политиката по стратегически въпроси, като висококачествено здравеопазване и сигурност.

“Словения избра президент, който вярва в Европейския съюз, в демократичните ценности, върху които е основан ЕС”, каза Пирц Мусар, цитирана от Би Би Си.

Тя отбеляза, че светът е “изправен пред трудни времена поради изменението на климата”.

“Младите хора сега поставят отговорността на нашите политически плещи да се грижат за нашата планета, така че нашето следващо поколение, нашите деца, да живеят в здравословна и чиста околна среда”, допълни тя.

Логар я поздрави за победата и си стиснаха ръцете пред камерите в Центъра за изложения в Любляна, където двамата поотделно направиха изявленията си.

Премиерът Роберт Голоб приветства Пирц Мусар на страницата си във Фейсбук.

Поздравявам ви за избирането, което е доказателство, че гражданите искат да живеят в страна, в която ще се спазват основните елементи на демокрацията, написа Голоб.

Президентът на Словения има до голяма степен представителна функция. Той е главнокомандващ на въоръжените сили и номинира някои от най-високопоставените държавни служители, в това число управителя на Централната банка и конституционни съдии. Повечето от номинациите на държавния глава обаче трябва да бъдат потвърдени от парламента.

Вторият петгодишен мандат на настоящия президент Борут Пахор изтича през декември и той няма право да се кандидатира отново.

Социологическите проучвания преди балотажа даваха преднина на Пирц Мусар, която на първия кръг на изборите остана втора след Логар. Анализаторите прогнозираха, че около кандидатурата й ще се обединят гласоподавателите от лявоцентристкия политически спектър, чийто кандидати на първия тур отпаднаха от надпреварата. Политическите наблюдатели смятаха, че единствено евентуална ниска избирателна активност застрашава победата на Пирц Мусар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
23
Сподели