НАСА изпраща най-мощната ракета към Луната

Време за прочитане:2 Минути, 43 Секунди

Най-мощната космическа ракета, която някога е напускала Земята, ще направи 50-годишен времеви скок в небесата, когато се издигне от стартовата площадка във Флорида в понеделник. Това е една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството на Луната за първи път от 1972 г., пише “Гардиън”.

Artemis 1, включваща Orion – шестместна капсула за изследване на дълбокия космос, която е висока 98 метра и тежи 2 600 тона, ще излети в 8.33 сутринта ET (15:33 часа българско време) от космическия център “Кенеди”, който организира лунните мисии на “Аполо” преди половин век.

Освен грандиозното шоу, което се очаква да привлече стотици хиляди зрители на крайбрежието на Флорида, НАСА има желание да покаже напредъка, който е постигнала в усилията си да изпрати астронавти обратно на Луната.

Планираният тестов полет за понеделник, който има двучасов прозорец за изстрелване, ще продължи 42 дни, като ще облети Луната и два пъти ще мине изключително близо до нея.

Екипаж на Orion няма да има, ще са поставени специални манекени в скафандри, което ще позволи на НАСА да оцени как скафандрите от ново поколение реагират на радиацията. Поставена е и мека играчка Snoopy, която ще се носи около капсулата като индикатор за нулева гравитация.

На мястото на командира на Orion ще бъде капитан Муникин Кампос. Това всъщност е манекен, кръстен на Артуро Кампос, инженер, който изигра основна роля в разрешаването на извънредната ситуация, възникнала по време на мисията “Аполо” 13. Манекенът ще бъде оборудван с два сензора за радиация, а зад седалката и облегалката за глава са поставени сензори за проследяване ускорението и вибрациите по време на мисията. Манекенът ще носи и новия костюм на Orion – Crew Survival System, предназначен за носене от астронавтите по време на изстрелване.

На другите кресла ще бъдат разположени Хелга и Зохар. Торсовете на манекените са изработени от материали, които имитират меките тъкани, органи и кости на жената. Двата торса имат повече от 5600 сензора и 34 радиационни детектора за измерване на радиационното облъчване по време на мисията.
Манекените са част от радиационния експеримент Matroshka AstroRad, сътрудничество между Германския аерокосмически център, Израелската космическа агенция, НАСА и институции в множество страни. Зохар ще носи AstroRad, жилетка за защита от радиация, за да тества колко ефективна може да бъде, ако бъдещите екипажи се сблъскат със слънчева буря.

Alexa на Amazon ще участва в пътуването като технологична демонстрация, разработена между Lockheed Martin, Amazon и Cisco. Технологичната демонстрация, наречена Callisto, включва преконфигурирани версии на Alexa, гласовия асистент на Amazon и платформата за телеконференции Webex на Cisco, за да се тества как тези приложения работят в космоса. Callisto е вградена в централната конзола на Orion. Сензорният екран ще споделя видео и аудио на живо между космическия кораб и Центъра за контрол на мисията “Джонсън” в Хюстън.

На борда ще има и множество други предмети. Ще се вози и овцата Шон, пратена от Европейската космическа агенция. Четири минифигурки на “Лего” също ще са в “Орион”. Всъщност официалният полетен комплект на Artemis I, който включва хиляди артикули, съдържа различни лепенки, игли и знамена, които после ще бъдат раздадени като сувенири.

Междинен втори тестов полет, Artemis II, е планиран за май 2024 г., превозвайки четиричленен екипаж до Луната и обратно без да кацне на нея. Това ще стане за първи път от “Аполо”17 през декември 1972 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели