НАСА бие тревога: Китай може да претендира за територии на Луната

Време за прочитане:1 Минути, 37 Секунди

Китайските власти могат да претендират за територии на Луната, ако спечелят в новата космическа надпревара със САЩ, каза Бил Нелсън, ръководител на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА), в интервю за “Политико”.

Според него САЩ се намират в нова космическа надпревара с Китай. Шефът на НАСА смята, че ако Пекин победи, ще може да претендира за огромни територии от Луната и ще завземе най-богатите на ресурси части от лунната повърхност, ако пръв успее да се установи на естествения спътник на Земята. “Факт е, че сме в космическа надпревара. И е вярно, че е по-добре да се уверим, че няма да стигнат до някое място на Луната под прикритието на научни изследвания. И не е изключено да кажат: “Не идвайте насам, ние сме тук, това е наша територия”, посочи Нелсън.

Той смята, че ситуацията със спорните острови в Южнокитайско море е в основата на тези претенции. “Ако се съмнявате в това, вижте какво направиха с островите Спратли”, добави шефът на НАСА. Той изрази увереност, че САЩ ще изпратят свои астронавти на Луната през 2025 г., както е планирано. Нелсън изрази загриженост относно темповете на подготовка на Китай за кацане на спътника на Земята. “През последното десетилетие Китай отбеляза огромен напредък и постижения”, каза той. “Също така е вярно, че техните срокове за кацане на Луната се приближават все повече.”

Пекин обаче отхвърля тези твърдения. “Някои американски служители говорят безотговорно, за да изопачат нормалните и законни космически дейности на Китай”, заяви пред “Политико” Лю Пенюй, говорител на китайското посолство във Вашингтон. “Китай категорично отхвърля подобни изказвания. Космосът не е бойно поле”, добави той.

Китай наскоро завърши своята нова космическа станция Tiangong и през ноември изстреля екипаж от тайконавти към станцията.

Пекин планира да стартира три мисии до Луната през следващото десетилетие като част от своята лунна програма Chang’e, след като заяви, че е открил нов лунен минерал, който може да се използва като източник на енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели