Нарушаването на санкциите на ЕС скоро ще бъде престъпление

Време за прочитане:1 Минути, 44 Секунди

Съветът на Европейския съюз, представляващ държавите членки, прие единодушно решение за добавяне на нарушаването на ограничителните мерки в списъка на “европрестъпленията”, включен в Договора за функционирането на ЕС, предаде пресслужбата на институцията.

ЕС прие редица ограничителни мерки във връзка с военната агресия на Русия срещу Украйна и е от съществено значение тези мерки да се прилагат изцяло, се отбелязва в съобщението.

Това може да доведе до различна степен на прилагане на санкциите и до опасност от заобикаляне на тези мерки. Това може да позволи на санкционираните да запазят достъп до своето имущество и да поддържат режими, към които са насочени мерките на ЕС, се пояснява в съобщението.

Включването на нарушаването на ограничителните мерки в списъка на “евро престъпленията” е първата от двете стъпки за осигуряване на сходна степен на прилагане на санкциите в целия ЕС и за възпиране на опитите за заобикаляне или нарушаване, се казва още в съобщението.

След приемането на това решение Европейската комисия ще представи предложение за директива, съдържаща минимални правила за определянето на престъпленията и санкциите за нарушаване на ограничителните мерки на ЕС. След това този проект за директива ще трябва да бъде обсъден и приет от Съвета и Европейския парламент.

Павел Блажек, министър на правосъдието на Чехия, която е ротационен европредседател, каза: “ЕС реагира решително на непровокираната и неоправдана война на Русия срещу Украйна. Той прие безпрецедентен брой санкции, насочени срещу руската икономика и възпрепятстващи способността ѝ да продължи с тази агресия.”

“За да се постигне успех, тяхното прилагане изисква съвместни усилия и днешното решение е основен инструмент, за да се гарантира, че всички опити за заобикаляне на тези мерки ще бъдат спрени”, подчерта той.

Кои са “престъпленията на ЕС”?

Според Договора за функционирането на ЕС европарламентът и съветът могат да установят минимални правила за определянето на престъпленията и на санкциите в областта на особено тежката престъпност с трансгранично измерение.

Към момента списъкът с области на престъпност включва: тероризъм, трафик на хора и сексуална експлоатация на жени и деца, незаконен трафик на наркотици, незаконен трафик на оръжия, изпиране на пари, корупция, фалшифициране на платежни средства, компютърна престъпност и организирана престъпност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели