Напрежение между Филипините и Китай

Време за прочитане:2 Минути, 6 Секунди

Филипините днес съобщиха, че в опит да попречи на неин плавателен съд, поддържащ мисия за снабдяване на войски на атол в спорното Южнокитайско море, китайската брегова охрана е насочила военен лазер срещу екипажа на кораба, предаде Ройтерс.

В съобщение филипинската брегова охрана посочва, че инцидентът е станал на 6 февруари, при Втората плитчина Томас, когато кораб на китайската брегова охрана е насочил лазера към кораба им, причинявайки временно заслепяване на екипажа на мостика.

“Умишленото блокиране на кораби на филипинското правителство, които доставят храна и провизии на нашия военен персонал…е крещящо незачитане и явно нарушение на суверенни права на Филипините в тази част на Западно Филипинско море”, се казва още в съобщението.

Видео, публикувано от филипинската брегова охрана, показва зелен светлинен лъч, подобен на лазер, излъчващ се от кораб в далечината.

Известна на местно ниво като Аюнгин, Втората Томасова плитчина, на 195 км от филипинската провинция Палаван, е временният дом на малък контингент военни на борда на ръждясал кораб. Дългият 100 метра кораб от Втората световна война беше умишлено закотвен в плитчината през 1999 г., за да подсили претенциите на Манила за суверенитет над архипелага Спратли.

Блокирането на мисия за снабдяване идва в момент, когато Маркос изрази готовност за сключване на Споразумение за гостуващи сили с Япония за повишаване на морската сигурност.

Китайската брегова охрана също така блокира филипинските кораби да стигнат до Втори Томас Шол по време на мисия през август, каза бреговата охрана в Манила.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, богат на ресурси воден път и ключов транзитен маршрут за петрол. Въпреки това Филипините, както и Виетнам, Малайзия и Бруней имат претенции към части от морето, което го прави потенциална точка на възпламеняване.

Външното министерство на Китай отговори, като каза, че бреговата охрана е действала в съответствие със закона.

„Призоваваме Филипините да избягват подобни действия, а действията на служителите на Китай са професионални и сдържани“, каза говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин на редовен брифинг.

Преди това Китай беше обвинен в насочване на лазери в региона, включително от Австралия, която каза, че военен лазер е бил осветен в един от самолетите на нейните военновъздушни сили, докато е извършвал крайбрежно морско наблюдение миналата година.

Говорителят на филипинската армия Медел Агилар каза пред репортери, че е време китайското правителство да „ограничи силите си, така че да не извършва провокативни действия, които да застрашат живота на хората“, предаде Ройтерс.

Китай заяви през януари, по време на посещението на президента Фердинанд Маркос в Пекин, че е готов да работи по морски въпроси “искрено” съвместно с Филипините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели