Напрежението расте: Косовската полиция влезе в престрелка с местни сърби

Време за прочитане:3 Минути, 6 Секунди

Напрежението в Косово продължава да е високо. Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след като напрежението в нестабилната северна част на страната се засили, съобщи Ройтерс.

По-рано през съботния ден етнически сърби от Северно Косово блокираха основни пътища в региона, за да протестират срещу ареста на бивш член на косовската полиция, който напусна поста си миналия месец заедно с други етнически сърби.

Заради нарастващата криза в населената предимно със сърби северна част на страната президентът на Косово Вьоса Османи обяви, че местните избори там ще бъдат отложени за 23 април. Те бяха насрочени за 18 декември, но сърбите казаха, че ще бойкотират вота.
Полицията съобщи, че блокадата е спряла пътния трафик и че органите на реда са били принудени да затворят два гранични пункта между Косово и Сърбия. По-късно тя каза, че по нейни служители е бил открит огън на няколко места, близо до граничещо със Сърбия езеро. Няма данни за пострадали.

“За да се защитят, полицейските части да бяха принудени отговорят с огнестрелни оръжия на престъпниците, които бяха отблъснати и побягнаха в неизвестни посоки”, се казва в изявление на полицията. Изстрели се чуха и на други места в Северно Косово.

Полицията в Прищина каза, че бившият полицай Деян Пантич е бил арестуван за предполагаемо нападение срещу офис на избирателната комисия, срещу полицаи и срещу служители на комисията.

Сръбските кметове в Северно Косово заедно с местните съдии и около 600 полицаи подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали на постовете си в косовските институции.

“Сърбия е инструктирала незаконните си структури да издигнат барикади в Северно Косово. Белград носи пълната отговорност за всяка по-нататъшна ескалация”, написа в Туитър началникът на президентската канцеларив в Прищина Блерим Вела.

Александър Вучич предупреди, че натискът върху Белград ще се засили след 17 декември, тъй като на 15-и Прищина се очаква да подаде молба за членство в Европейския съюз. 

“Нашата битка тепърва предстои, те направиха всичко, за да направят невъзможен нормалния живот на сърбите в Косово”, каза сръбският президент

Сръбският президент заяви на извънредна пресконференция, че ще поиска от мироопазващата мисия на НАТО да позволи на Сърбия да разположи военни и полицаи в Косово, макар и да призна, че няма шанс да получи такова позволение.

Силите на специалната мисия на Европейския съюз в Косово (EULEX) и ръководените от НАТО международни сили (KFOR) пристигнаха на барикадите, издигнати от сърбите на магистралата в северната част на провинцията, близо до град Лепосавич, съобщават в същото време Косово онлайн и Kurir. Според публикацията протестиращите се опитват да предотвратят трансфера в Прищина на Пантич, който е арестуван сутринта на 10 декември. Той е етнически сърбин, който заедно с няколко свои колеги е отказал да продължи да служи в косовската полиция преди няколко дни и напусна поста си в Косовска Митровица, разказват изданията.

EULEX, която разполага с около 134 полски, италиански и литовски полицаи, разположени на север, съобщи, че “снощи е била хвърлена шокова граната по разузнавателен патрул на EULEX”, без да е причинила наранявания или материални щети.

Силите на специалната мисия на Европейския съюз в Косово призоваха “отговорните да се въздържат от по-нататъшни провокативни действия” и каза, че призова косовските институции “да изправят извършителите пред правосъдието”.

В неделя сутринта ситуацията е била спокойна, но със засилено присъствие на полицията от косовски албанци в районите със смесено население на север и повече международна полиция и войници на други места.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след войната от 1998-1999 г., в която НАТО се намеси в защита на населеното предимно с албанци Косово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели