Напрежението ескалира: Китай изстреля балистични ракети край Тайван (видео)

Време за прочитане:2 Минути, 56 Секунди

Китайската армия е изстреляла поне 11 балистични ракети във води близо до северното, южното и източното крайбрежие на Тайван, съобщи тайванското министерство на отбраната, цитирано от Скай нюз. Изстрелванията са били осъществени на няколко вълни в продължение на два часа.

Китайските държавни медии съобщиха, че това са учения с бойни стрелби и са започнали в шест района около Тайван, който Пекин смята за част от своята територия, която, ако се наложи, следва да бъде анексирана насила.

Полковник Ши И, говорител на командването на Източния театър на Китай, съобщи, че са изстреляли няколко вида ракети край източното крайбрежие на Тайван.

Ракетите са били с конвенционални бойни глави и всички са поразили целите, каза той, добавяйки, че целта на учението е да се тества прецизността на оръжията.

Тайвън осъди ученията и ги определи като “ирационални действия, които подкопават регионалния мир”.

Външното министерство на Тайван посочи, че Китай е “имитирал” Северна Корея, като е изстрелял ракетите.

Последният път, когато Китай изстреля ракети във водите около Тайван, беше през 1996 г., в навечерието на преизбирането на президента Лий Тенг Хуей, който посети Съединените щати предходната година.

Припомняме, че напрежението в региона ескалира покрай посещение на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Тя пристигна на острова във вторник вечерта и си тръгна в сряда, продължавайки азиатската си обиколка в посока Южна Корея.

Тайван днес отмени гражданските полети, но все още не е ясно какви ще бъдат последиците от китайските военни учения за доставките на процесори и други стоки, от които се нуждаят световните индустрии, посочва АП.

Китай нареди на корабите и самолетите да стоят настрана от зоната, в която се провеждат военните учения около самоуправляващия се остров.

Хонконгският вестник “Саут чайна морнинг поуст” нарече ученията “на практика блокада на Тайван”.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди “агресивните” военни маневри на Китай, заявявайки, че няма никакво оправдание да се използва като претекст за тях 24-часовата визита на Пелоси в Тайван. “Нормално е депутатите от нашите страни да пътуват в чужбина”, написа той в Туитър от Пномпен, където участва в срещата на външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

“Уолстрийт джърнъл” коментира, че след отпътуването на Пелоси китайската военна заплаха е надвиснала над острова с още по-голяма сила. Вестникът отбелязва, че визитата предизвикала бурни реакции е повишила военното напрежение в района до най-високите му равнища от повече от две десетилетия. Изданието прогнозира, че най-вероятно това изостряне на обстановката ще се запази дълго след като Пелоси вече ще се е завърнала в САЩ.

“Вашингтон пост” коментира, че посещението на председателя на американската Камара на представителите е било посрещнато с възторг в Тайван, но във Вашингтон то е предизвикало полемика.

В анализ по темата коментаторът на изданието Адам Тейлър посочва, че мнозина в американската столица са определили визитата като безсмислена и опасна.

Авторът отбелязва, че Пелоси и оглавяваната от нея делегация от представители на Демократическата партия са прекарали на острова само 18 часа, но за това време са успели да преобърнат дългогодишно дипломатическо табу във външната политика на САЩ и са предизвикали мащабни китайски военни учения, които са нарушили териториалните води на самоуправляващия се остров.

В този дух са и коментарите в “Ню Йорк таймс”, който коментира, че макар и Пелоси да си е заминала, и след отпътуването ѝ напрежението не спира да расте.

Външното министерство на Тайван заяви, че китайските действия са застрашили националната сигурност на острова и призова международната общност да осъди китайската военна заплаха и държавите да защитят свободата и демокрацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
13
Сподели